IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Администрацията на Тръмп обмисля да спре вноса на петрол от Саудитска Арабия

Министерството на енергетиката ще предостави част от пространството за съхранение на националния петролен резерв на американски петролни компании

09:00 | 21.04.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на САЩ Доналд Тръмп. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Bloomberg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в понеделник (20 април), че администрацията му обмисля възможността да спре доставките на суров петрол от Саудитска Арабия, за да подсили страдащата местна петролна промишленост, съобщава Ройтерс.

„Ще разгледам това“, посочи Тръмп пред журналисти на ежедневна пресконференция, след като беше попитан за коментар относно исканията от някои републикански представители да блокира вносните пратки.

 „Ние със сигурност разполагаме с много петрол, така че ще ги разгледам“, каза той. 

Фючърсите върху суровия петрол в САЩ се сринаха, достигайки отрицателна територия за първи път в историята на пазарите в понеделник на фона на продължаващите сътресения, породени от разпространението на коронавируса, довели до срив при търсенето на горива и суров петрол. Петролните фючърси за доставка през май завършиха деня на ниво от -37,63 долара за барел, след като отчаяните търговци започнаха да плащат на купувачите, за да се отърват от петрола заради малкото останало пространство за съхранение на суровината.

Ценовият срив заплашва да запрати американската шистова индустрия, която през последното десетилетие успя да превърне САЩ в най-големият производител на петрол в света, в несъстоятелност, притискана от дългове.

Тръмп определи спада като краткосрочен и произтичащ от „финансовия натиск“, но заяви, че петролната индустрия страда от липсата на търсене, тъй като държавите са наложили социални ограничения, за да ограничат разпространението на вируса.

„Проблемът е, че по същество никой не кара автомобили никъде по света. ... Заводите са затворени, бизнесът е затворен ", коментира ситуацията Доналд Тръмп.

Той припомни още, че световната група производители, известна като ОПЕК+, се е съгласила да намали производството с около 15 млн. барела на ден и добави, че ниските цени могат да доведат до допълнителни спадове по икономически причини.

Тръмп повтори, че администрацията му планира да допълни националните запаси от суров петрол в ситуацията с извънредно ниски цени.

Министерството на енергетиката на САЩ ще предостави част от пространството за съхранение на националния петролен резерв  в размер на 77 млн. барела на изпитващите сериозни затруднения американски петролни компании, които вече няма къде да съхраняват своята продукция и я продават на отрицателни цени.

"Във връзка с рекордно ниската цена на нефта, на която сте свидетели, ние ще попълним нашите национални петролни резерви, стратегическите резерви. Очакваме да изпратим към хранилищата до 75 милиона барела", заяви Тръмп на брифинг в Белия дом.

Първоначално администрацията искаше да закупи суровия петрол директно, но Конгресът все още не е одобрил финансирането.

Попитан дали все още иска законодателите да одобрят финансирането, Тръмп каза, че петролният резерв на САЩ ще бъде запълнен по един или друг начин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Jorkata
преди 3 години
Ако стане дали камиларчетата няма да охлаждат супата с духане? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
korn
преди 3 години
Кво стана с черното злато? Някой алхимик май го превърна в едно голямо черно лейно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
kane
преди 3 години
тоя е бетер ББ, празен празен та дрън, викаше камата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Achtung
преди 3 години
Направо да спре вноса изцяло, какво ще си играе на дребно :) Живеем в интересни време и идват още по интересни :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 3 години
...според някой хора, тоя бил бизнесмен. баси некадърното решение на проблема, хахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още