IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролните министри от ОПЕК+ обсъдиха на извънредна конференция ценовия крах

Остава неясно дали страните от алианса възнамеряват да предприемат нови конкретни действия за балансиране на петролните пазари

20:36 | 21.04.20 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Министрите на петрола от пакта ОПЕК+ проведоха във вторник (21 април) непланирана видеоконференция, за да обсъдят срива в цените на петролните пазари, като става ясно, че те не са взели окончателно решение за нови мерки относно политиката на съкращение на добива, информира Bloomberg.

Разтревожени от продължаващия спад на петролните цени въпреки споразумението между големите петролни производители за рекордно съкращаване на производството по-рано този месец, няколко представители на страните от алианса проведоха неофициални разговори, „за да преодолеят настоящата драматична ситуация на петролните пазари“, написаха представители на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) в Twitter. Те потвърдиха ангажимента си към съкращенията и се съгласиха да провеждат редовни консултации относно състоянието на пазара. 

Петролните цени продължават да падат, въпреки че 23-те държави от ОПЕК+ възнамеряват да намалят глобалното предлагане с 10%. Петролните фючърси се сринаха на отрицателна територия по време на търговията в Ню Йорк в понеделник (20 април) за първи път в историята на петролните пазари. Това сигнализира, че предприетите съкращения на добива вероятно не са достатъчни, за да балансират пазара, тъй като пандемията от коронавирус продължава да държи хората затворени в домовете им.

„Продължаваме да наблюдаваме необикновени сътресения на петролните пазари през този черен за индустрията април“, споделя Фатих Бирол, изпълнителен директор на Международната агенция по енергетика (МАЕ) в Twitter. „Намаляването на предлагането на ОПЕК+ е солиден старт, но е недостатъчно за незабавно балансиране на пазара поради мащаба на спада в търсенето“, подчертава още той.

Саудитска Арабия, най-големият производител от ОПЕК, повтори във вторник, че е подготвена за по-нататъшни мерки с останалата част от групата и нейните съюзници за осигуряване на стабилност на пазара.

Картелът също получи предложение от Алжир, който тази година е ротационен председател на ОПЕК, да започне планираните съкращения незабавно, вместо от 1 май, както първоначално беше предвидено. Засега предложението не е получило подкрепа от по-големите членове.

Не е ясно също дали саудитците и другите големи износители от ОПЕК+ като Русия имат волята или способността да правят по-дълбоки съкращения.

В заключителното изявление след видеоконференцията не се уточнява представителите на кои страни са участвали в разговора, въпреки че снимки, публикувани от секретариата на ОПЕК в Twitter, показват министрите на Азербайджан, Ангола, Ирак, Казахстан, Нигерия и Венецуела. Русия, една от най-влиятелните страни в алианса, не имала представител по време на разговорите, информира делегат от картела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
GiliBili
преди 3 години
Нещата са ясни. Янките са енергийно независими от 5-6 години и промениха политиката си с *** и Путин. Войната е между САЩ и коалицията Рияд и Москва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 3 години
Тоя путин да не а геей, че толкова отстъпчив???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
troika
преди 3 години
Трудна работа да се разберат и да намалят с 30% оримерно добива, веднага. И поради тази причина, че никой на никого не вярва и не отстъпва ще ядат дебелата сопа всички заедно накрая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Мда ве, Путин да им прави постоянно отсъпки,да може шистаците да се радват на освободеното място.Чисто и просто като къпан милиционер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
pioner
преди 3 години
Истината е, че ако в началото на март Русия и СА се бяха разбрали те просто щяха да отложат неизбежното със седмица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още