IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо страните от Източна Европа отчитат по-малко случаи на COVID-19 от Запада

Бързите и строги мерки са ограничили значително заразата в региона, но има съмнения относно коректността на данните заради малкото тестове

20:45 | 24.04.20 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Страните от Източна Европа за момента оовладяват избухването на големи огнища на коронавирус като тези, наблюдавани в западната и южната част на континента. Испания, Италия, Франция, Германия и Великобритания са най-засегнатите страни в света след САЩ, пише Business Insider.

Полша и Румъния са най-силно засегнати от източноевропейските държави, но все още са далеч зад страните от Западна Европа. Още по-назад са България, Унгария, Чехия, Украйна, Молдова, Беларус и Словакия.

Изглежда, че Източна Европа е избегнала обособяването на голямо огнище, като много от държавите в региона вече са достатъчно уверени, за да започнат да отменят някои от извънредните мерки. Ето и предпоставките за техните решения: 

Ранна и строга блокада

Световната здравна организация (СЗО) започна да насърчава страните да налагат блокади в средата на февруари, като се позова на успеха на тактиката на Китай в Ухан - градът, център на първичното огнище, беше изолиран още през януари, след като вирусът започна да се разпространява неконтролируемо там.

Като цяло страните от Източна Европа бяха по-бързи от Великобритания, Италия или Испания. Полша докладва за първия си случай на 4 март и до момента, в който съобщава за първия си смъртен случай на 12 март, големите обществени инициативи там бяха прекратени. До 25 март училищата, магазините, продаващи стоки, които не са от първостепенно значение, и граничните пунктове бяха затворени, а несъществените пътувания бяха забранени.

За разлика от това Обединеното кралство докладва за първия си случай на заразен с коронавирус на 29 януари, а първия смъртен случай - на 5 март. Правителството се въздържа от по-строги действия до 17 март, когато забрани големи обществени събирания. На 25 март Великобритания забрани несъществените пътувания и затвори училищата, несъществените магазини и границите си. Миналата седмица правителството заяви, че блокадата може да остане за няколко месеца.

Чехия също предприе бързи действия. Първият случай на заразен там е докладван на 12 март. От 16 март Чехия се намира в пълна блокада, като първият смъртен случай е регистриран на 22 март. Чешкият здравен министър Адам Войтех заяви на 6 април, че страната може да започне да премахва постепенно ограниченията.

Словакия наложи една от най-суровите блокади в Европа, като забрани международните пътувания, всички публични събития и принуди новопристигналите в страната да преминат през 14-дневна карантина. Само 13 души са починали в Словакия заради коронавируса към вторник (21 април), което превръща страната в европейската държава с най-ниска смъртност на глава от населението, посочва Ройтерс. Освен това в страната е задължително носенето на маски.

Словакия също използва телекомуникационни данни, за да следи движението на хората. Други държави, като Великобритания и Япония, се сблъскват със силно противопоставяне на обществеността срещу подобни мерки.

В същото време Беларус продължава да не налага никаква форма на блокиране, въпреки че в понеделник съобщи за 51-я случай на смърт вследствие на заразяване с коронавирус. През март президентът на страната Александър Лукашенко заяви пред своите съграждани, че консумацията на водка и посещенията на сауни ще предпазят хората от заразяване.

Последна актуализация: 12:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 2
Hahoto
преди 3 години
Къде сме ние по тестове на 1 милион население, все някакви колоси са пред нас и ни водя ;) :Kyrgyzstan6,072Jordan6,038Peru6,016Panama5,633Armenia5,586Dominica5,320Palestine5,293Barbados4,618Bulgaria 3,886https://***.worldometers.info/coronavirus/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
korn
преди 3 години
Може и така да е. Разкажи за да те разберем. Урсула, Дзинпин, Тръмп, Путин и другите световни лидери наложиха карантина-те ли искат да заробят хората? Или Бил и Мелинда държат на каишка Тръмп, Путин, Урсула и Дзинпин и ги карат да заробят хората по света, за да изкарат пари, щото милиардите които имат не са им достатъчно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
dr.5rov
преди 3 години
Писачите тази статия търсят под вола теле като твърдят, че по-малкото тестове водели до по-малко заболели !!??. Важното е не колко заболели има, а колко от тях са в тежко състояние с видими симптоми и се нуждаят от сериозно лечение. Това не можеш да го скриеш. Можеш да направиш 6 милона тест и да видиш, че 800 000 са са болни или преболедували, но от тях ако само 800 са се нуждаели от болнична помощ и само 80 са починали, определено може да се каже, че съответната страна се е справила, а как няма значение. За мене една от причините за големия брой заразени е големият туристически и бизнес поток към страните от западната част на Европа. Ако този поток се беше изсипал в нашата част на континента, то картината щеше да е обратна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 3 години
Има вече доста източници от акредитирани лица. ---хахах, акредитирани от маанстрихския университет за дишуошъри ... или? :D ... където за две седмици ставаш специалист по всичко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
julian12
преди 3 години
Карантината е да заробят хората. Вземи потърси малко да видиш колко всъщност е опасен вируса. Има вече доста източници от акредитирани лица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
julian12
преди 3 години
Веднага ще ти отговоря. С тъ-по-тии. А бил и мелинда не дават пари ей така нали се сещаш ?!Аз ако съм на Русията няма и една копейка да им дам на тия шарлатани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
не е истина колко ти е гладка билярдната топка в главата дето ти замества сивото вещество ... :))) ... фондацията на Бил и Мелинда внася $368млн. всяка година в СЗО , вторит по големина донор на организацията след хамериканците ... любимата ти рассия внася $12млн. , двойно по-малко от нигерия ... :))) ... България внася повече от рассияните чрез участието си в ЕС ... :))) ...дори бегла представа си нямаш с какво се занимава организация като СЗО с годишен бюджет над $2,4млрд. ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
korn
преди 3 години
Нали за това е карантината, да има по малко починали и по малко заразени, което пак щеше да доведе до блокиране на здравните заведения. Как да ти обеснят хората за да го разбереш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 1
крас
преди 3 години
Тъй като поставяш въпроса за смъртността с твое позволение ще уточня, че според сводката на НАЦИОНАЛНИЯТ СТАТИСТИЧЕСКИ ИНСТИТУТ на България БРОЯТ НА ПОЧИНАЛИТЕ ЗА 2019 ГОДИНА БЪЛГАРИ Е 108 500 ЧОВЕКА!!!108 500 ЧОВЕКА ЗА ГОДИНА , средно за ден са 300 човека !!!От тези 300 на ден починалите от КОРОНАТА са 1 човек !!!!Това е 0,34 % !!!!!!!!!!!!А колко са починалите от БЛОКИРАНИТЕ ЗДРАВНИ ЗАВЕДЕНИЯ от ИНФАРКТ и ИНСУЛТ ?!!! Броят им в тази криза вероятно се е УВЕЛИЧИЛ !!!Но тях кой ги брои!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
Господ и сега беше българин !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още