IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грета Тунберг: Коронавирусът ни дава шанс да изберем нов път към бъдещето

Ако един-единствен вирус може да унищожи икономиките за няколко седмици, това показва, че не мислим дългосрочно, подчертава шведската екоактивистка

11:05 | 23.04.20 г. 47
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Грета Тунберг. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Грета Тунберг. Снимка: Bloomberg

Страните имат шанс да изберат нов път, тъй като обществата започват да се връщат към нормалното си състояние, след като беше наложено блокиране, за да се предотврати разпространението на коронавируса, заяви шведската екоактивистка Грета Тунберг по време на видеоконференция, свързана с честването на Деня на Земята.

Тунберг, която придоби международна популярност с участието си в протестите пред парламента в Швеция, свързани със замърсяването на въздуха с въглероден диоксид, заяви, че огнището на заразата показва необходимостта от дългосрочно мислене, съобщава Euractiv. 

„Независимо дали ни харесва, или не, светът се е променил. Сега той изглежда съвсем различно, отколкото преди няколко месеца. Може никога да не изглежда както преди. Трябва да намерим нов път за продължаване напред. Ако коронавирусът ни е показал едно нещо, това е, че нашето общество не е устойчиво. Ако един-единствен вирус може да унищожи икономики за няколко седмици, това показва, че не мислим в дългосрочен план и не вземаме предвид рисковете", коментира Тунберг.

Училищните протести на Тунберг, призоваващи за действия, обвързани със защитата на климата, предизвикаха глобално движение и превърнаха сега 17-годишното момиче в еквивалент на екологична рок звезда.

Не всички обаче са съгласни с нейния подход. През декември президентът на САЩ Доналд Тръмп я призова да „работи върху проблема си с овладяването на гнева, а след това да си пусне добър старомоден филм“.

И докато някои все още поставят под въпрос ролята на човешката дейност в повишаването на глобалните температури, мненията са разделени и по отношение на най-добрия подход за справяне с коронавируса.

Швеция, например, е избрала много по-леки мерки за социално дистанциране от повечето страни в Европа, където обществата са в режим на блокиране.

Тунберг обаче посочи, че настоящата криза подчерта значението на науката в борбата със заплахите за човечеството.

„В криза загърбвате различията си, действате, излизате в неизвестното и вземате решения, които в момента може да нямат много смисъл, но в дългосрочен план може да са необходими за нашето общо благосъстояние“, каза тя.

През март Тунберг заяви, че вероятно е била заразена с коронавирус след пътуване до засегнатите страни, въпреки че симптомите ѝ са били леки, като тя не се е подлагала на тест.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

45
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 3 години
Да се връща в училище, да си доучва. И после да говори за решения, които сега можело да били нямали смисъл, но После... Някой гради марка около тояа дете, то припява и, ако е вярно онова за вируса, още и зараза разнася. Щеше да е смешно, ако не бе тъжно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 3 години
верно, що не съм виждал да се изказваш по тази тема ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 1 rate down comment 2
Pyramid
преди 3 години
А това, за сбъркания модел, аз от години ви го обяснавам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 3 rate down comment 5
Pyramid
преди 3 години
Защо, изобщо, обсъждаме тази кифла с месиански синдром?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 6 rate down comment 2
khao
преди 3 години
не съм неин фен, но е права..... бах тая икономика и тия тежки бизнесмени дето клекнаха за под месец.. очевидно модела е грешен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 3 rate down comment 6
Otka4eni reformatori
преди 3 години
2. на три четвърти от населението на света. Което сам разбираш, че е тотално погрешно. И неморално. Няма нормален средно интелигентен човек на света, който да и повярва на глупостите. Още повече, че я хванаха на няколко пъти в абсолютна лъжа и измама.. Толкова за морала на Тумбака. Ще ти припомня случая за пътуването й във претъпкания влак в Германия, който се оказа според германските железници полупразен в първата класа, в която е пътувала. Така че моля те не започвай и ти. Колкото до голбалното затопляне и промените в климата, много добре знаеш, че едва ли има нормален човек, който да не знае, че има климатични промени, които променят света. И идва ли има нормален човек на света, който да е против разработването и използването на екологично чиста незамърсяваща енергия. И аз лично съм за 100 % използването на ВЕИ енергия. Само че с тази разлика, че желая да заплащам сравнително евтина енергия, а не надута 5 пъти по скъпа от старите енергийни източници. И това също ти и още няколко човек тук го знаете много добре, но продължавате да се правите на луди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 1 rate down comment 2
Otka4eni reformatori
преди 3 години
2. на
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 2 rate down comment 4
Otka4eni reformatori
преди 3 години
5.Пак ще го кажа, защото явно пак ще има не разбрали. Лично аз, а както смятам и всички нормално мислещи хора по света нямат и никога не биха имали против промяната да преминем на екологична не замърсяваща енергия и да направим така, че света да стане по чист, по зелен и по красив. Да дишаме по чист въздух и да живеем по добре. Да имаме чиста природа. Човешката цивилизация от самото си съществуване се е стремяла към това и мисля продължава да се стреми. Както на индивидуално, така и на световно ниво. Но всичкото това, което се прави е с користна цел и това е ясно за всички, защото ако човек беше морален и безкористен нямаше да бъде уличен в лъжи, просто защото нямаше да лъже и да прави неща, които са неморални и бездуховни. Та всичкото това, което се иска да се направи, аз и всички нормални хора по света нямат нищо против да се направи, но начина по който се прави е погрешен, користен и неморален. И затова хората роптаят и са против. Не са против екологията и природата, те са против начина. Защото това не е правилния начин. И го знаеш много добре. Хората не а против екологията, природата и чистотата, те са против начин по който им се налага.Ще ме учи на морал една пикла без морал, която не може да си напише името, защото толкова й е интелекта Айде, моля ти се у лево.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 3 rate down comment 3
Otka4eni reformatori
преди 3 години
4.Но да се върнем на Тумбака. Едва ли в света е останал нормален човек, който да и вярва след като беше уличена, че нещата, за който говори и се бори не са така на практика. Още повече, че показа по този начин користни цели, щом като лъже. Толкова за морала и безкористните й цели.Май само ти и още няколко човека тук не сте разбрали, че Тумбака е човек издигнат от определена група хора, които имат за цел да си прокарат скъпите технологии с цел по голяма печалба. Много по лесно и евтино е да направиш един човек известен и да накараш държавите да се вслушат в него, отколкото да хвърляш трилиони и трилиони пари за да си купуваш правителствата за да си прокараш целите.. Те са си направили сметката много добре. Иначе печалбата им заминава в канала. Много по евтино излиза, още повече, че безплатни привърженици на зелената идея се намират на всякъде и просто им трябва леко побутвате за да се вкопчат в идеята и да те подкрепят безпрекословно навсякъде. Да попиват думите ти и да се вслушват в това, което искаш да им кажеш. Но само че има един единствен проблем. Избраха си погрешен човек. Ако си бяха избрали някое наистина интелигентно дете, което да мисли с главата си щеше да им се получи работата доста по добре. Но тези и това не могат да направят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още