IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Захариева: Няма да възстановим нормалния живот през лятото

Поетапното разхлабване на мерките трябва да бъде основано на научни данни, каза външният министър

10:29 | 23.04.20 г. 12
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

„Държавите са на различен етап от кризата, причинена от коронавирусната епидемия – някои са много по-засегнати от други. Много е важно поетапното разхлабване на мерките да бъде основано на научни данни, за да не се получи обратният ефект". Това коментира по Нова телевизия външният ни министър Екатерина Захариева във връзка с възможна отмяна на ограниченията, въведени заради пандемията.

Тя обърна внимание на възстановяването на работата на единния пазар и на свободното движение на хора също да става координирано, защото в момента тези свободи не функционират пълноценно. 

Екатерина Захариева представляваше България на заседанието на Съвета по външните работи, което се проведе чрез видеоконферентна връзка. Министрите на външните работи от ЕС обсъдиха борбата с COVID-19, приноса на общността в глобалните усилия за справяне с пандемията и подкрепата за трети страни.

"Смятам, че е много важна стратегията за излизане от кризата, предложена от Европейската комисия", отбеляза Екатерина Захариева. По думите й това е асиметрична криза, която засяга не само здравето. „Вижте колко последици има. Надяваме се излизането от нея да бъде доста по-координирано", поясни Захариева. 

На въпроса могат ли да разчитат държавите членки на подкрепа от ЕС, министърът на външните работи обясни следното: „Европейската комисия реагира изключително бързо и адекватно. В рамките на седмица се промениха много правила за фондовете. Пренасочиха се средства за справяне с кризата".

Външният ни министър коментира и кандидатстването на България за чакалнята на еврозоната. „Българското правителство работи целенасочено за това. Трябваше ли да дойде такава криза, за да се убедим, че е по-добре да сме в еврозоната?", попита реторично тя. 

Що се отнася до пътуванията за предстоящия летен сезон, Захариева отбеляза, че всяка държава се опитва да спаси туризма си. „За съжаление, няма да възстановим нормалния живот през лятото. Призивът е да си останем в България. Студентските бригади също са отложени до 12 май. Издаването на визи е отменено засега", заключи министърът на външните работи. 

Министърът на външните работи призова българските мюсюлмани да не пътуват до Турция за Рамазан. Тя обясни, че в Турция пристигащите от страни с коронавирус се поставят под карантина не в домовете си, а в изолирани помещения. Когато се върнат в България, пътувалите отново ще трябва да изкарат 14-дневна карантина, напомни правилата тя.

Към момента 1205 български граждани, пребиваващи в чужбина, са заявили в български дипломатически мисии желание да се приберат в страната. Повечето от тях не са туристи, туристите - около 2500 души и вече са прибрани у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 6 rate down comment 1
wag1111
преди 3 години
Глупостта няма граници. Първо заради най-обикновен вирус психираха хората да си стоят по домовете с някакви *** ДЕМОКРАТИЧНИ глоби. После измислиха и задължителното носене на маски, остана само да сложат по една каишка и да ни вържат като кученца и да превърнат България в един голям човекопарк. Животните свободни, хората в клетки.Това просто не е истина. Сигурно сънувам. Някой да ме ощипе за да се събудя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
ае то секи в 1 клас знае че тая е няква свирколета сложена там кат е пуснала на некой важен 60тица или дедо и навремето по партийна линия е бил борец против фашизма, тя таз хал хабер си нема от тва на какъв пост е и кво тряя да прай. Не скиваш ли в ква мъгла е, некви "научни данни" от кво, за кое, накъде ?!? Аз тая тъпотия короната сигур съм я изкарал, зимата беше некво странно грип 2 седмици, температури, кашлици и то точно по празниците и ко ? ми нищо нит съм Омрял нит нешо особено ... От неква кихавица кой мре дори и фабрицирано да е, освен ако не си на 80се ?? То те наще не стигат болшинството до там поради инсулти и инфаркти, те от кихавица се плашат и ръсат простотии ама акана дивотии на килотон ..... В един момент на народа ше му писне на салама и арее такива кат таз ше я вземат на абордаж просто ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 1
Mechkata
преди 3 години
В духа на твоето предложение (просто, за да си чешем пръстите по клавишите) - Тя ако излезе на околовръза ще навърти такъв оборот че ще изправи икономиката на крака (и други работи ще изправи).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
цайсатата горката да поизлезе малко на Околовръстното за некоя и друга тръбица, та да живне малко и да си възстанови нормалния живот ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
Mechkata
преди 3 години
Аз предлагам да се разреши на гражданите спазващи правилата да се саморазправят с тея които не ги спазват. Хем ще се облекчи тел:112, хем няма да занимават и ген.Мутафчийски по Вай.бър. Етажната собственост като види долу на градинката събрали се пиянки или *** тийнове да може да слезе и да ги опердаши, после кой откъде е - Хем ще се разсея натрупаното напрежение от стоенето вкъщи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
Mechkata
преди 3 години
"По-важен е въпроса с летния туристически сезон, но до него има още време", колко още време има? Те тея неща не се решават за ден или за два, туризмът не е магазин за хранителни стоки. Изисква се планиране, предвиждане, изисква се ръководен капацитет и визия, стратегия... и тя се прави не от 30 април за 1 май, а от сега за след 3 месеца минимум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
Mechkata
преди 3 години
Искаш да кажеш, че наркомансото келешче на мама Карнобат е щяло да учи в чужбина през този период и да не се наджаса в задницата на спрелия не Петков, а Цветков?! Моля ти се ще ме умориш от смях! Такива богаташчета не учат нищо, щото колкото и пари да бутат родителите под масата на ректори, преподаватели и т.н, акъла не е течност и с фуния да го наливаш в кофата ...такива пиш.лемета харчат наследството си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 3
pass
преди 3 години
Защо да седим затворени в Бълагрия като кадъни, след като правилата не са еднакви за всички? За едните може, може всеки ден да пътуват между градовете както си искат, може да ходят по Велик Ден на почивки, може да се променят правилата че да им е удобно. А за другите не може.Сериозно ли тези си мисли, че след първите няколко седмици карантина и след всичките тези двойни стандарти за едните и другите, че някой ще има желание да се самонаказва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
КОРОНОБЕСИЕ !(идва от бяс)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Захариева: Няма да възстановим нормалния живот през лятото Що сте ***** колониална администрация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още