IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония може да се сблъска с недостиг на електроенергия заради COVID-19

Поради състава на внасяния газ страната разполага със запаси за две седмици, като пандемията заплашва да спре доставките на жизненоважното гориво

15:26 | 23.04.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Глобалната криза, причинена от разпространението на коронавируса, изправя Япония пред нов риск - потенциално прекъсване на жизненоважното снабдяване с втечнен природен газ (LNG), което би потопило големи части от страната в мрак.

Тъй като LNG не позволява дългосрочно съхранение, Япония разполага със запаси само за следващите две седмици. И все пак страната зависи от горивото за 40% от енергийните си нуждите, като всички количества, които островната страна внася, идват от Близкия Изток и Югоизточна Азия, пише Nikkei Asia Review.

За да защити ресурса, JERA, най-големият производител на изкопаеми горива в Япония, в който Tokyo Electric Power Holdings и Chubu Electric Power имат равни дялове, започнаха да предприемат спешни мерки към самите фронтове на битката: пристанищата, където горивото се зарежда. 

В заседателна зала на електроцентралата на JERA в Шинагава, която осигурява електричество на голяма част от населението на Токио, са разположени множество палатки, в които спят служителите на компанията.

"Предприехме множество мерки за поддържане на стабилното снабдяване, дори ако инфекцията продължи да се разпространява", заяви служител на JERA.

Ако пътуването с обществения транспорт стане твърде рисковано заради вируса, служителите ще спят в електроцентралата, добавят от дружеството. Работната процедура е променена, за да се осигури плавен поток на втечнен газ. Когато някои танкер, превозващ LNG, започне да разтоварва пренасяния газ на местното пристанище, работниците на сушата нямат право да се качват на борда му.

Тези необикновени мерки подчертават колко жизненоважна е газовата електроцентрала. Токийският залив, който се простира в префектурите Чиба, Токио и Канагава, е най-важният хъб за производство на енергия чрез LNG в Япония. JERA управлява много от електроцентралите там, всички от които работят на газ.

Газовите централи на компанията произвеждат годишно 26 млн. киловата електроенергия, като общият дял на LNG в енергийния микс на страната достига 30%.

Ако поради някаква причина ситуацията с коронавируса принуди въпросните съоръжения да преустановят работа, зоната на метрополитния район Голям Токио ще остане без електрозахранване.

Днес LNG се е превърнал в стълб на електроенергията в Япония. Преди 11 март 2011 г., когато силно земетресение и последвалото цунами удари източното крайбрежие на страната, втечненият газ съставлява 28% от производството на електроенергия в национален мащаб. То нарасна до 40% през фискалната 2017 г., след като местните ядрени централи бяха изведени от експлоатация заради катастрофата с АЕЦ „Фукушима“.

Въпреки че някои от ядрените съоръжения отново бяха пуснати в действие, едва три от 10-те местни енергийни компании успяха да отговорят на по-строгите мерки за безопасност относно ядрената енергия.

Нещо повече, коронавирусът вече „влезе“ и в ядрените централи. Наскоро служител, работещ в АЕЦ „Генкай“ в префектура Сага, е дал положителна проба след тестване.

Последна актуализация: 20:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
Toranaga
преди 3 години
Това е добра новина за ядрената енергетика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
имат си в излишък дори , ама не издържат мерките за безопасност ... или искаш да гледаш сутрин какъв е бил радиационният фон над страната ни за да си купиш пресни марули ?! или да гледаш от коя зона е уловена рибата , дето се каниш да купиш , и каква е била радиационната обстановка през последните 6 месеца там ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Minka
преди 3 години
Ако си имаха ядрени централи, сега всичко щеше да им е ОК, ама...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
doba
преди 3 години
Нема страшно, Зелков ще им набучи безброй перки и ще им опъне волтаици още повече!И ще има ток безкрай, безплатен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още