IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аржентина се насочва към десетия си фалит заради огромния външен дълг

Южноамериканската страна не е изплатила 500 млн. долара от обслужването на своя външен дълг с падеж на 22 април

08:37 | 24.04.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Аржентина заяви, че не е изплатила 500 млн. долара по обслужването на дълга си с падеж 22 април, с което страната започва обратно 30-дневно отброяване. Ако правителството не успее да се споразумее до изтичането на срока за преструктуриране на външния дълг, Аржентина ще фалира отново, след като в началото на април обяви деветия си банкрут по дълговете си в своята история, съобщаваWall Street Journal.

Общият дълг на страната възлиза на 311 млрд. долара и представлява над 90% от брутния ѝ вътрешен продукт (БВП).

Министерството на икономиката заяви, че продължава да търси „устойчив профил на дълга“ с международни кредитори.

„Република Аржентина ратифицира готовността си да плаща, дори в предизвикателния международен контекст, генериран от пандемията от COVID-19“, посочват от институцията.

Решението на правителството беше очаквано от инвеститорите, след като през миналата седмица министърът на икономиката Мартин Гусман предложи страната да преструктурира около 65 млрд. долара чуждестранни облигации. Офертата включва издаване на нов дълг с по-ниски лихви и по-късни срокове, както и тригодишен мораториум върху плащанията по външен дълг. От правителството посочват, че планът ще осигури над 40 млрд. долара облекчение на дълга. 

Притежателите на облигации, включително някои от най-големите компании за управление на финансите в света, отхвърлиха предложението. Те изтъкват, че това носи непропорционална тежест за международните облигационери, докато правителството все още не е предоставило ясен, дългосрочен план за възстановяване на финансовата стабилност.

Според икономистите частните кредитори също няма вероятност да се споразумеят за сделка, без правителството първо да се обърне за предстоящите плащания по дълга към Международния валутен фонд (МВФ). Повече от 40% от обслужването на аржентинския дълг през следващите четири години включва погасяване към МВФ. Фондът предостави около 44 млрд. долара на Аржентина след валутната криза през 2018 г.

Аржентина ще използва 30-дневния период, за да се опита да се договори с кредиторите да приемат предложението, което ще бъде в сила до 8 май. Ако кредиторите не приемат офертата, Аржентина официално ще бъде обявена в дефолт до края на май.

Това ще бъде вторият фалит на страната за последните две десетилетия.

Планът за преструктуриране на дълга, представен на кредиторите на 17 април, включва тригодишен период, през който страната няма да плаща нищо до 2023 г. и опрощаване на 62% от лихвите по дълга, или 37,9 млрд. долара, и на 5,4% от главницата, или 3,6 млрд. долара.

Предложението включва 20-дневен срок, в който частните кредитори трябва да дадат отговора си.

Аржентина трябваше да направи предложението си в средата на март, но заради пандемията от коронавируса се стигна до забавяне в тази насока.

Според Клаудио Лосер, бивш ръководен кадър в МВФ, преговорите по аржентинския дълг ще бъдат сложни, но не и невъзможни.

Мартин Шуберт, основател на европейската InterAmerican Finance и съветник на инвеститорите на дребно в преговорите, заяви, че правителствата на развиващите се пазари могат да използват хаоса около пандемията като аргумент за по-щедри условия за преструктуриране. Но според него настоящото предложение на Аржентина все още не е привлекателно за облигационерите.

През 2001 г. страната преживя най-големия фалит в историята (100 млрд. долара) и това няма да е в нейна полза по време на предстоящите преговори.

За дълга към МВФ Гусман каза, че правителството продължава да работи с Фонда по един конструктивен начин за нов график за плащанията, така че Аржентина да не трябва да плаща никакви вноски по дължимата главница към фонда в идните три години.

Генералният директор на МВФ Кристалина Георгиева заяви на 20 март, че Аржентина има нужда от значително преструктуриране на дълга.

В третата по големина икономика в Латинска Америка нивото на безработицата достига 40%, а инфлацията превишава 50%. Страната е в рецесия от 2 години и от 20 март е в национална блокада до 26 април заради коронавируса и подобно на други засегнати страни понася тежки икономически щети.

МВФ прогнозира, че икономиката на Аржентина ще свие 5,7% през тази година, докато жителите ѝ се опасяват, че ще загубят своята работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Otka4eni reformatori
преди 3 години
То тия си фалират всека година
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
ето че има и по-прости и от нас .... тия колкот пъти напраат про Сашевски курс земат заем от тех, чрез Сашевския ВФ и "Световната" им банка ния толко пъти ги ебавaт и ги праат капо след валат ... ем ако искат аз ?!? ..... :)) хуу ги беха поканили там на срещи с БРИКса са щеха си борават с юани и немаше са валат, НО кат си прос то е за дълго, също кат наще *** .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още