IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Природозащитници искат от ЕК „зелени връзки“ към правилата за държавната помощ

„Високовъглеродните отрасли трябва да получат подкрепа само ако си поставят климатични цели и обещаят да харчат повече за нисковъглеродни активи“, смятат те

21:55 | 24.04.20 г.
Автор - снимка
Автор
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Лидерите на Европейският съюз са поставени под  натиска на природозащитници и законодатели да приложат условия към пакетите за държавна помощ за защита на целите в областта на климата, информира Ройтерс.

ЕС се съгласи в четвъртък да изгради фонд за възстановяване на икономиката от щетите на пандемията в размер на трилиона евро и досега разреши държавна помощ на стойност 1,8 трилиона евро (1,94 трилиона долара).

Досега Комисията, изпълнителната власт на блока, не е прикрепяла т.нар. „зелени връзки“ към одобренията си за помощ от националните бюджети, тъй като  справянето с криза се ползва с  приоритет пред другите цели на съюза. „Зелените активисти“ обаче настояват за гаранции, че всяка предстояща държавна помощ ще поддържа климатичните амбиции на блока.

„Не можем да си позволим да направим същата грешка, която направихме след финансовата криза през 2009 г. и да използваме публични пари за инвестиране в икономиката, без да се съобразяваме с целите на„ Зелената сделка “, заяви Паскал Канфен, който председателства комисията по околна среда на Европейския парламент.

Кафен заяви, че одобренията на ЕС трябва да бъдат обвързани с обещание от компаниите, че в рамките на шест месеца след получаване на държавна помощ, те ще изготвят план за привеждане на бизнеса си в съответствие с глобалното Парижко споразумение за борба с изменението на климата.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че в четвъртък новият пакет от трилиона евро ще засили въвеждането на „Зелената сделка“ за намаляване на нетните емисии на ЕС до нула до 2050 г., но не даде допълнителни подробности как ще стане това.

В писмо, изпратено до Комисията в четвъртък група от природозащитни организации, включително WWF, Greenpeace и European Federation for Transport and Environment, призовават за „строги условия за устойчивост“ относно одобренията за държавна помощ.

„Високовъглеродните отрасли трябва да получат подкрепа само ако си поставят климатични цели и обещаят да харчат повече за нисковъглеродни активи“, заявиха от групата в писмото си.

„Убедени сме, че засега Комисията изглежда не желае да използва напълно единствения най-мощен инструмент, с който разполага, за да ръководи посоката на възстановяване: нейните правомощия за проверка на държавните помощи“, се казва още в писмото.

 „От държавите-членки зависи да решат дали желаят да предоставят държавна помощ и да разработят мерки в съответствие с правилата на ЕС за държавните помощи и техните политически цели, като например да се даде възможност за зелена и дигитална трансформация на техните икономики“, заяви говорител на Комисията.

През миналата седмица австрийският министър на околната среда Леоноре Гесслер заяви, че държавната помощ за Austrian Airlines трябва да зависи от мерките за климата.

„Абсолютно ясно е, че ако го оставите на ситуации тип „ всеки за всеки“, проектът „Зелената сделки“ ще загуби“, каза за Ройтерс Матиас Бък от мозъчния тръст Agora Energiewende.

Според Бък рамката за държавна помощ трябва да блокира субсидиите за дейности, които биха осуетили климатичните цели - например инсталирането на газови отоплителни системи, които все още биха могли да работят след 30 години, когато нетните емисии на ЕС трябва да са достигнали нула.

Междувременно одобренията трябва да станат по-бързи и по-лесни за „зелени дейности“ като енергийно ефективното саниране на сгради.

През 2021 г. Комисията планира да преразгледа правилата за държавна помощ за околната среда и енергетиката, за да ги приведе в съответствие със своята Зелена сделка. След като бъдат изплатени мерките за възстановяване след кризата в Европа, на страните може да не им остане малко огнева мощ за реализиране на огромните инвестиции, които Комисията беше предвидила за зелената си сделка.

"Можете да харчите публични пари само веднъж", каза Бък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още