IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия отваря икономиката на три етапа

Първо отварят строителният сектор, индустрията и търговците на едро, след това - търговците на дребно и музеите, а последни - барове, ресторанти и бръснари

09:50 | 27.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Италианският премиер Джузепе Конте. <em>Снимка: EPA/CHIGI PALACE HANDOUT</em></p>

Италианският премиер Джузепе Конте. Снимка: EPA/CHIGI PALACE HANDOUT

Италия започва да отваря икономиката на 4 май на фона на опасения за втора вълна от пандемията.

Италианският премиер Джузепе Конте заяви, че страната му ще започне да облекчава ограниченията за блокиране на икономиката на 4 май, което ще е ключов тест за усилията на Европа за рестартиране на обществения живот и икономиките, съобщава Bloomberg.

На фона на предпазливoто възобновяване на живота в някои страни като Германия натискът в Италия нараства, макар и да отчита най-високата смъртност в Европа от коронавируса. Конте предупреди, че втора вълна от заразени ще доведе до възобновяване на смъртните случаи и необратими щети за икономиката.

„Всички искаме страната да се рестартира“, заяви премиерът на брифинг в неделя в Рим. "Но единственият начин да живеем с вируса в тази фаза е да не се разболеем и социално дистанциране", каза още Конте, цитиран и от Bloomberg TV Bulgaria.

Часове по-рано Италия отчете най-малко смъртни случаи за денонощие за последните шест седмици, а Франция отчете най-малкото за един месец. Увеличението на Испания беше най-малкото от повече от месец.

Франция и Испания, страните с най-много потвърдени заразени в Европа, също сигнализираха за предварителни стъпки за рестартиране на икономиките си след седмици на блокиране.

Италианските лидери се опитват да спасят икономика, която се е насочила към 8% свиване през тази година.

Строителният сектор, индустрията и търговците на едро ще бъдат първите сектори, на които ще бъде разрешено да заработят отново на 4 май, две седмици по-късно ще отворят търговците на дребно и музеите, а баровете, ресторантите и бръснарите евентуално на първи юни, обясни Джузепе Конте.

Училищата в Италия остават затворени.

Ако хората в Италия не спазват правила, включително социалното дистанциране, кривата на заразяване ще се увеличи и може да излезе извън контрол, броят на починалите ще нарасне и икономиката ще претърпи необратими щети, поясни Конте.

Премиерът подчерта, че всички предприятия, които възобновяват дейност, трябва да гарантират спазване на нормите за сигурност, като основната е безопасна дистанция от най-малко един метър между хората. Задължително е и носенето на предпазна маска.

Броят на жертвите на Covid-19 в Италия е най-високият в Европа - над 26 000 души, отбелязва Ройтерс. Заразените са почти 200 000, но броят на новите случаи започна да намалява, както и този на пациентите под интензивни грижи.

С повече от 100 000 смъртни случаи в региона Европа беше силно засегната от Covid-19 и се подготвя за най-лошата рецесия в историята.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още