IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпадна забраната за влизане в България от Турция

Към момента няма данни за съществен трафик по границата

11:34 | 27.04.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

От полунощ отпадна забраната за влизане в България от Турция. Това не отменя мярката за поставяне под карантина на гражданите, преминаващи във всяка от двете държави, съобщава БНР.

Предстои днес мерките срещу разпространението на коронавируса да бъдат обсъдени на заседание на турското правителство, което ще се проведе чрез телеконферентна връзка и под ръководството на президента Реджеп Ердоган. 

Временната забрана за влизане на територията на България  беше въведена на 24 април. Изключение имаше за тежкотоварни автомобили, превозни средства със специален режим на движение, автомобили, превозващи хора, нуждаещи се от лечение, и автомобили, изпълняващи хуманитарни мисии.

Към момента няма данни за съществен трафик след отпадането на забраната за влизане от Турция към България. Ако се констатира такъв, ще бъде уведомено Министерството на външните работи. Това съобщи пред „Хоризонт“ областният управител на Кърджали Никола Чанев. 

По време на извънредното положение в община Кърджали са пристигнали около 150 души, съобщи той. От тях 60 са пристигналите само за ден.

„По време на извънредното положение над 1700 човека са попаднали под карантина, в момента в област Кърджали са над 400. Успяваме да се справим“, посочи Чанев в предаването „Преди всички". Той сподели опасенията си, че при по-голям брой новодошли от Турция няма да има възможност за стриктно следене на карантината.  Никола Чанев призова сънародниците ни мюсюлмани, които живеят в Турция, „да изкарат свещените празници там“.

Припомняме, че преди дни от Националния оперативен щаб за борба с коронавуриса предупредиха, че се очаква сериозен поток от хора между България и Турция, заради предстоящите мюсюлмански празници. От щаба призоваха външно министерство да вземе мерки. Пристигащите от Турция ще се наблюдават стриктно. Главно мюфтийство вече издаде заповед и ще се затварят храмовете, самите молитви ще се предават по интернет, няма да има посещения, поясни председателят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски на 23 април.

Междувременно в югоизточната ни съседка беше отбелязан най-значителният спад в новорегистрираните случаи на коронавирус за последните 20 дни, уточнява Националното радио.

Запазва се и тенденцията броят на излекуваните пациенти да надхвърля броя на новите случаи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
polki
преди 3 години
Аз това го казах още на 13-и март. Единствената разлика е, че не писах за хотели, а българите прибиращи се от чужбина да се настаняват в лагерите за емигранти, бивши казарми и дори на военни палатки ;)Който има пари може и хотел да си плаща...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
явно знаеш , предполагам от практически опит , я ни обясни ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Achtung
преди 3 години
Затварянето на границите трябваше да стане още в началото на извънредното положение на 13 март, с продължителност поне 1 месец, през това време трябваше да се подготвят пунктове за карантиниране (празни хотели) където да държат всеки влизащ в държавата 14 дена. Какъв беше смисъла от затваряне на всички по къщите и блокиране на икономиката, докато 200 хиляди си дойдоха от цялия свят и повечето подписаха по една декларация и си се прибраха по родните места...... Икономическите мерки на правителството пък са пълен нон сенс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
дядя Вова
преди 3 години
А какво ли значеше думата:*** ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
polki
преди 3 години
Kak може? Всички си седим в домовете под карантина, а те отварят границата с най-заразената съседна нам страна... пълни Иди0ти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още