IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Публичен регистър за изхарчените средства срещу коронавируса иска президентът

Румен Радев настоява да се забрани държавна финансова помощ за офшорни фирми

17:05 | 27.04.20 г. 3
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Месец и половина след въвеждане на извънредното положение, българското правителство все още не предлага ясна и убедителна програма за навременна, достъпна и безвъзмездна помощ. В същото време, за преодоляване на кризата се заделят все повече публични средства, предстои тегленето на колосален заем. С въвеждането на извънредното положение, изпълнителната власт получи изключителни правомощия да се разпорежда безконтролно с този ресурс. Не трябва да забравяме обаче, че тези средства трябва да се заработват и изплащат от българските граждани и бизнес.

Това застъпва в позицията си президентът Румен Радев в изявление, разпространено от пресслужбата на държавния глава.

Румен Радев посочва, че кризата с коронавируса вече предизвиква тежки социално-икономически последици и напомня, че за да ограничат тяхното задълбочаване, европейските страни прилагат широк набор от мерки с ясното съзнание, че от тяхната структура, обхват и бързина на прилагане зависи благосъстоянието и прогреса на нацията.

Президентът настоява да има ясни механизми за прозрачност, отчетност, ефикасно и отговорно използване на обществените средства.

„Необходимо е да се въведе публичен регистър за отчитане на харчените средства в борбата с коронавируса при регулярна актуализация на разходите, критериите за одобряване и източниците на финансиране“, иска Радев.

Той смята, че трябва да се забрани държавна финансова помощ за офшорни фирми и за такива, които имат дъщерни дружества, регистрирани в офшорни зони.

„Подобни ограничения вече има в някои държави от ЕС, а в други въвеждането им е на дневен ред“, коментира държавният глава.

Румен Радев е на мнение, че е крайно време да се преразгледат дългосрочните проекти с осигурен финансов ресурс за години напред.

„Да се заделят необходимите финанси, така че да не спира работата по тях през настоящата година. Останалият финансов ресурс да се насочи за преодоляване на социалната и икономическа криза. Какъв е смисълът милиарди да стоят замразени с хоризонт следващите 3-4 и повече години, а в това време да теглим нови заеми с лихва“, пита риторично президентът.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
driverf1
преди 3 години
Браво Радев.....,и да им се търси сметка за всеки похарчен лев и за минало време.....Какво ли ще стане ако ГЕРБ не спечели следващите избори.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
copper
преди 3 години
"Какъв е смисълът милиарди да стоят замразени с хоризонт следващите 3-4 и повече години, а в това време да теглим нови заеми с лихва"Пхахаха, фатмашкият деггенерат още цивври за грипените и нищо чудно - тежко се връщат големи комисионни, хахахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Antikvar
преди 3 години
Замисляли ли сте се какво щеше да е уважението към него, ако беше доразвил темата за безработицата, която подхвана и вместо да плаши с "гладни бубтове" беше призовал работодателите да поемат своята част от несгодите. Всеки бизнесмен може да плати на работниците си 2-3 месеца вместо да го трупясва на гърба на държавата...нещо подобно направи в Русия Путин! Днес човека който пропусна да уцели от 2 метра вързан слон, се опитва отново да напомня за себе си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още