IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Борисов: България е на първо място в ЕС по най-нисък брой заболели от Covid-1

Мерките са най-либералните в Европа и са съобразени с народопсихологията, изтъкна премиерът

09:24 | 28.04.20 г. 7
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

България е на първо място в Европейския съюз (ЕС) по нисък брой на брой заболели лица от коронавируса Covid-19 и на трето място по починали на 100 хил. население, както показват данни на Европейския център за контрол на заболяванията. Това е индикатор и ясен отговор колко навременни са били мерките.

Това коментира премиерът Бойко Борисов по време на извънредно изслушване в Народното събрание за противоепидемичните мерки и извънредното положение.

Изслушването е по искане на парламентарната група БСП за България. Миналата седмица то беше провалено от депутатите от ГЕРБ, които изтъкнаха, че левицата иска да си прави пиар.

„Когато се знаеше, че ще има пандемия, лично се обадих на вашия председател г-жа Нинова и предложих да се срещнем и да обсъдим как заедно да минем през това, но ми беше отказано“, коментира Борисов от парламентарната трибуна в отговор на изложението на депутата от БСП Кристиан Вигенин, който изложи тезата на партията.

Каква е разликата между един театър да работи и Парламента? Така сте решили, ние сме тук и да работим“, посочи Борисов.

По думите му ние първи „започнахме да се организираме, да правим учения, имахме достатъчно и облекла, и тестове, и всичко, което е необходимо, за подобна пандемия. Много бързо реорганизирахме индустрията и започнахме да си произвеждаме и облеклата, и маските, и очилата за докторите на първа линия“.

Мерките са най-либералните в Европа и са съобразени с народопсихологията, изтъкна още Борисов. Никой не проследява хората кога и по колко пъти ходят до магазина, банката, застрахователния клон, а в други държави има вечерен час и хората не могат да излизат, допълни той. При първа възможност бяха възстановени детските и женските консултации, плановите операции, припомни премиерът.

В изложението си Кристиан Вигенин посочи, че парламентарната група на ГЕРБ е зачеркнала парламентарния контрол, а премиерът и министрите водят монолози от телевизионните екрани,

„Ние сме тук да представяме и други гледни точки“, посочи той и допълни, че в „антиутопия може да се управлява от тв екран, но в парламентарните демокрации властта е тук, в тази зала, и който иска да управлява, ще се отчита пред народа си“.

Според Вигенин не е приет подробния национален план от 2006 г. за грипна пандемия, а е създаден щаб с неясни отговорности и възможност да се отчита пред Народното събрание. Насаждането на страх не работи за огромна част от хората, изтъкна депутатът.

Престанете да говорите за трупове, направете българите съпричастни с ясни цели, призова той.

Ниската смъртност, ниският брой на заразените в България не е основание да се замазват проблеми, които създадоха сериозно напрежение – бавното изграждане на капацитет за тестване, недостиг на предпазни средства и тестове, посочи Вигенин.

Подкрепата е само заеми, произвеждате безработни, допълни той и каза, че мерките за подкрепа на бизнеса и хората са семпли.

Драгомир Стойнев от БСП поиска да разбере дали управляващите имат икономически план.

В отговор Борисов посочи, че най-голяма грижа създава туризмът и се обсъжда, по предложение на Валери Симеонов, да се въведат ваучери за почивки. Той подчерта, че много икономически отрасли работят нормално и нищо не е било затваряно, както в други държави - земеделие, строителство, ИТ сектор и т.н.

Що се отнася до мярката 60/40, Борисов посочи, че над 101 хил. работници вече са обхванати. Над 7 хил. души на ден запазват работните си места благодарение на схемата, изтъкна премиерът. "Целта е парите максимално бързо да отиват при тези, които се нуждаят", посочи Борисов и каза, че по-богати държави от нас "обещават, говорят, но една-две са приложили мярка някаква". Той каза, че ако е имало работещ план, който България да копира и приложи наготови, това е щяло да бъде направено.

"Ние носим отговорност. На първо място за здравето, а сега и да запазим (работни места - б.авт.)... незнаейки колко ще продължи тази болест. Ние като част от глобална икономика се движим заедно, сами не можем да се оправим", каза той. 

Нигяр Джафер от ДПС посочи, че изводите от тази криза ще се направят, когато тя приключи. Поуките, обаче, които могат да се потвърдят, се очертават, подчерта тя. „Време е да размислим и да разберем, че средствата, вложени в здравеопазване, не са разход, а инвестиция. На второ място, преодоляването на такава криза няма да е еднократен акт и стройна система от тестване може да насочи към най-необходимите противоепидемични мерки. Аксиома е, че повече тестове означава повече диагностицирани и че парите, вложени в тестове, ще са по-малко, отколкото загубите за икономиката и доходите“, посочи тя.

Тя се позова на данни на СЗО и на съседни страни, според които България е на последно място по брой тестове спрямо 1 млн. население – 3 600 теста, и по общ брой извършени тестове. Тестовете са високоефективен епидемиологичен подход и съчетаването им правилно във времето ще даде изводите, които трябва да бъдат направени.

Тя попита готова ли е държавата да обезпечи финансово и логистично провеждането на масови тестове. В отговор Борисов каза, че „към момента имаме 60 хиляди теста“ и посочи брой направени тестове по дати за последните дни. От данните се вижда, че в делнични дни се правят по малко над 1 000 теста.

„Нашият щаб много целево подбира групите“, посочи той. Според него средноевропейската норма за тестване е 1 човек на 1 000 души население и "ако трябва, ще тестуваме и повече". По думите му лекарите не вярват на турските и китайските тестове и "добре, че не купихме тези 1 милион бързи тестове, защото другите държави се чудят как да ги върнат, на 12 2 са истински". 

Според Георги Гьоков от БСП мерките за подкрепа не работят, а българите не мислят, че правителството мобилизира адекватно средства за подкрепа. Мерките в другите държави показват, че има по-голяма грижа за дребния бизнес и хората. Той изтъкна, че безработицата може да мине и 10% в следващите месеци, липсват мерки за свободните професии, за майките, които са принудени да си гледат децата. Той поиска да разбере какви ще са безвъзмездните помощи, които се подготвят за населението и бизнеса.

В отговор Борисов посочи, че мярката 60/40 е безвъзмездна и достига директно до хората, като пак посочи, че парите вече са достигнали до над 100 хил. работници. По нея се подготвят още 170 млн. лева, каза той. Според него най-важната задача на правителството е да запази пари за лекарите, пенсионерите, армията, полицията, социалните работници и т.н.

„В момента, в който свършат парите – изживявала го е това държавата на няколко пъти, няма бизнесът да се притече на помощ нито на пенсионерите, нито на служителите в държавния сектор, които осъществяват реда и здравеопазването“, коментира Борисов. „Тикате ме да извадим милиардите, да ги раздадем и след това вие да изпаднете в шок и да питате какво да правим“, обърна се той към депутатите от БСП и изтъкна, че „много грантове даваме“.

Според председателя на БСП Корнелия Нинова от изложеното по време на изслушването е станало ясно, че нямаме план за излизане от кризата, има сбъркани прогнози за икономическия спад и безработицата и се действа на парче, произвеждат се хаотични решения, които се променят всеки ден, всява се страх у хората, за да се държат в подчинение.

Европейските държавници отдавна изработиха планове за подпомагане на икономиката и на техните граждани, подчерта тя. У нас обратно – етикетът на вашето поведение е кредити, за държавата, за бизнеса, за хората, а те трябва да се връщат. Тя попита как ще се връщат, ако икономиката не се стабилизира.

Що се отнася до коментара на Борисов, че я е търсил, за да работят заедно, тя посочи, че е поискала това да стане в Парламента. Ако не сте разбрали, че подаваме ръка за разумни решения, то днес го казвам за пети път. Ние ви предлагаме няколко спешни реформи, посочи тя и препоръча на управляващите да се поучат от европейските си партньори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 5
serafima
преди 3 години
Бидоне, не ми се говори сериозно с тебе. А иначе бих могла. Да покажа например коленопреклонното ти отношение към бившите комунисти от ОПГ ГЕР(БКП) и по-простите от Борисов, които го харесват. Има такива. И щом не им харесва какво казва другият, го обявяват за ....себеподобен комунист.Нещо много ти падна цената на международния пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
крас
преди 3 години
СПОРЕД ДОКЛАД НА ЦРУ , БЪЛГАРИЯ Е НА ВТОРО МЕСТО ПО СМЪРТНОСТ В СВЕТА !!!!! Геноцид като този няма в историята на държавата. Според НСИ само за 2019 година починалите в България са 108 500 човека или 300 човека на ден !!!САМО ЗА ЕДНА ГОДИНА ЦЯЛ ЕДИН ОКРЪЖЕН ГРАД СЕ Е ПРЕСЕЛИЛ В ОТВЪДНОТО БЛАГОДЕРЕНИЕ НА ЧОВЕКА ОТ СНИМКАТА И НЕГОДНИЦИТЕ КОИТО СА ОТГОВОРНИ ЗА ЗДРАВЕТО НА БЪЛГАРИТЕ. С ГЕНОЦИДА си ТЕЗИ ПРЕСТЪПНИЦИ изпревариха КАМБОДЖАНСКИТЕ ЧЕРВЕНИ ХМЕРИ - Пол Пот и Йенг Самрин. КЪДЕ СА МИЛИАРДИТЕ ЗА ЗДРАВЕ И КАК СЕ РЕШАВА ПРОБЛЕМИТЕ С ОСТАНАЛИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ ПО КОИТО СМЕ ВОДЕЩИ В СВЕТА - инфаркти и инсулти ?!!Къде са бе БОРИСОВ?!!ДА ТИ НАПОМНИМ 2013 ГОДИНА КОГАТО СИ ОТИДЕ КАТО БИТО МАГАРЕ БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА.СИГУРНО СИ ЗАБРАВИЛ ТЕЗИ КАДРИ: https://***.youtube.com/watch?v=OeH_udOW1WMЗАБРАВИЛ СИ ЗА КОГО БЯХА СЪБРАНИ КАМЪНИТЕ ПРЕД ОБЩИНА ВАРНА?!ПРОДЪЛЖАВАЙ ВСЕ ТАКА И ЩЕ ВИДИШ КАК ЩЕ ПРИКЛЮЧИ "БИТКАТА" ТИ С КОРОНАТА!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
хаха ... Бащицата не е единственият премиер или президент дето си кара колата сам ... по-принцип , от съображения за сигурност не е прието ... да , практика по света е да ги карат шофьори , но ето ти пример и на друг дето сам си кара колата ...https://thedriven.io/2019/11/21/jacinda-ardern-drives-an-all-electric-car-of-course-she-does/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 8
Бидонойл
преди 3 години
Стига малoумни дрънкaници! Хващате се за 2-3 непремерени фрази, а игнорирате цялата важна информация, която даде премиерът. Типични демагози! Всички знаем каква е целта на тези "парламентарни изслушвания". Нескопосаните критики на опозицията да попаднат в медиите. Но този път нищо няма да постигнете, защото фактите са категорични: България се справя с кризата много по-добре от почти всички европейски държави. А трябва да благодарите на Бойко, че се грижи точно за вашия електорат. Ако беше допуснал ситуация като в Италия, да измрат повечто от 70+ годишните граждани, на следващите избори нямаше да минете и 4%-та бариера за влизане в парламента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
ДХДО
преди 3 години
На таз-сутрешния брифинг, Генерала определи като провокация, зададеният му въпрос, за отказа да бъдат тествани контактни лица, като бяха преведени поименни примери (мисля, че се касаеше за видинската болница) и беше напомнено за разпоредбите на щаба, именно в тази насока, тестване да се извършва само(!) на симптомни. Тестването е и превенция и обективна база за опертивна реакция.Най-слабия създаден капацитет за тестване, в целия ЕС, а от там всеки може да прецени, с какъв точно показател и цифри се пъчи Боко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 6
penman
преди 3 години
Това *** са непоправими лъжци. Правителството до момента се справя чудесно със ситуацията, а лидерката Нинова отново демонстрира, че има нужда от психиатрична консултация. Льотчика и той работи за дестабилизирането на страната, но поне изявите му не са истерични.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
serafima
преди 3 години
Ниво на премиер: Каква е разликата между един театър да работи и Парламента? Така сте решили, ние сме тук и да работим, посочи Борисов.ББ не желае(ше) да отиде в парламента, но може да се развява като цветарка из цялата страна без маска по време на карантина, сам шофьор на джипката (което не е по закон). Откога да искаш отчет на изпълнителната власт е пиар??? Кога ще му се потърси отговорост за всяване на страх и паника в условията на извънредно положение? Той вещаеше фризери вместо с месо - с човешки трупове, детски площадки - морги? Нещо да каже Гешев, както неоснователно подгони други, например шафката на фармацевтите!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още