IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Музикаутор" е изпратила 2019 г. с рекордни приходи

Това е третата поредна година, в която дружеството се радва на ръст на този показател

15:40 | 28.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Снимка: Getty Images

Рекордните 8,49 млн. лева е събрала за 2019 г. организацията за управление на авторски права „Музикаутор“, сочи годишният доклад на дружеството. На годишна база приходите са нараснали с 12 на сто, а това е третата поредна година, в която те отбелязват ръст.

Средствата, събрани от телевизионни оператори през миналата година, са достигнали 2,76 млн. лева, като в сумата попадат изплатените приходи от Българската национална телевизия, частните кабелни, сателитни и ефирни телевизии. Като ключово предизвикателство в този сектор от „Музикаутор“ посочват актуализирането на тарифата за телевизиите. Освен това подчертава, че е тревожна тенденцията БНТ да забавя дължимите плащания.

Авторските възнаграждения за дигитално ползване през миналата година са се изкачили до най-високото си ниво до този момент – 353 339 лева, което представлява повишение от 72% спрямо година по-рано. Запазва се тенденцията за плавно намаляване на приходите от мобилни мелодии. 76,2% от приходите в тази категория са дошли от дигиталните платформи. 20,2% са от мобилни мелодии. На интернет радиата се пада дял от 2,8%, а в категория Други са 0,8%.

„Музикаутор“ подчертава, че през 2019 г. е успяла да договори по-високи възнаграждения с YouTube, а новият договор позволява на дружеството да лицензира репретоара на своите директни членове не само за България, но и за Германия, Великобритания, Испания, Гърция и Турция.

Авторските възнаграждения, събрани през 2019 г. от радиостанции, са достигнали 1,69 млн. лева. От дружеството отбелязват че има видимо намаляване на размера на забавените плащания в този сектор, тъй като повечето големи медийни групи изпращат задълженията си в поставените срокове.

След като през 2018 г. приходите от сектор „Препредаване“ бяха 595 441 лева, през 2019 година се наблюдава значителен ръст и сумата достигна 1 095 279 лева. Основната причина за това повишение според „Музикаутор“ е отпадането на отстъпките поради сериозно забавяне на плащанията при част от големите предприятия, както и на по-високия брой абонати, които са отчетени за този период. Сивият сектор обаче продължава да е сред предизвикателствата в тази категория.

Организацията отчита нов рекорд на приходите в сектор ХОРЕКА. Те са нараснали с 15% на годишна база до 1,3 млн. лева. В сектор кина приходите са 151 720 лева.

Рекордна е сумата и от концерти. Приходите в нея са се увеличили до 689 615 лева, което представлява повишение с 36% спрямо предходната година. В доклада си „Музикаутор“ подчертава, че три от най-големите промоутърски компании – Моко Солюшън, София Мюзик Ентерпрайсис и Арт БГ са ощетили правоносителите със стотици хиляди левове, като са оперирали под свои марки, но винаги чрез повече от една фирма, а понякога с 8 до 10 юридически лица. След натрупването на значителни по размер задължения, тези фирми са били изпразнени от активи или прехвърлени на трети, малоимотни лица, посочва организцията, според която загубите от всичко това са над 1,5 млн. лева. Дружеството твърди, че работи по създаването на нови механизми за противодействие, включително на нова тарифа.

Макар че от години се наблюдава спад на продажбите намузика на физически носители, за поредна година се наблюдава ръст на приходите в този сегмент. Според доклада на „Музикаутор“ постъпилите авторски възнаграждения от механично лицензиране през миналата година са 132 570 лева. За сравнение година по-рано те бяха близо 92 хил. лева.

Дружеството посочва, че през 2019 г. е насочило голяма част от усилията си към разработката на нов софтуер и изграждането на база данни на новата система MUSIT, чиято идея е да автоматизира по-голямата част от процеса по разпределение.

За миналата година Културният фонд на „Музикаутор“ е финансирал проекти на повече от 85 български автори с обща сума от над 300 хил. лева. 60 хил. лева от тези средства са дадени целево на млади автори.

Разпределената за 2019 г. сума е в размер на 1,87 млн. лева, като са завършени 279 разпределения и са обработени 525 отчета от ползватели и дружества.

Средствата, разпределени от концерти, са достигнали 413 708 лева, спрямо над 147 хил. лева за 2018 г., като 29,8% са за български репетоар, 50,9% - за чуждестранен, а 19,3% за субиздатели. Разпределените суми от чужбина са над 217 хил. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още