IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за потреблението на ток разкриват тайните на начина на живот под блокада

Хората стават късно, не си лягат до полунощ и мързелуват следобед в условията на извънредно положение заради коронавируса

11:30 | 03.05.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Животът под блокада означава късно ставане, стоене до полунощ и забавяне на темпото следобед, пише Bloomberg.
Или поне това показват данни за пазара на електроенергия в Европа в страни, в които ограниченията за дейността са довели до повсеместна промяна на ежедневните навици на стотици милиони хора.

Ситуацията е сходна навсякъде, където е въведена блокада. В Ню Йорк използването на електричество е намаляло с 18% спрямо нормалните времена в 8 ч. сутринта. В Токио и три близки префектури използваната електрическа енергия е спаднала с 5% през работните дни, след като Япония обяви извънредно положение на 7 април, сочат данни на компанията за енергийни прогнози TESLA.

Опитът на Италия показва най-ясно тенденцията, тъй като ограниченията там бяха въведени още на 5 март, преди останалите европейски страни да последват примера й. Данни на електроенергийния оператор Terna дават представа за това, което други страни едва сега започват да регистрират. Ток Ток

Хората заспиват по-късно

Хората могат да спят повече, защото не им се  налага да пътуват до офиса. Обикновено търсенето на електрическа енергия започва да нараства между 6 и 8 ч. сутринта. Сега в Германия е ясно, че кафе машините не се включват поне до 8-9 часа, казва Саймън Ратджен, основател на компанията MFT Energy A/S.

Германия, Франция и Италия, които съставляват над две трети от икономиката на еврозоната, са въвели мерки за платен отпуск, които позволяват на служителите да получават заплата, докато временно са спрели работа. Великобритания също имат пакет от мерки за подкрепа. Много от тези служители стават по-късно.

„Сега имам много по-спокойно начало на деня“, споделя Дейвид Фрийман, анализатор на финансовите услуги от Лондон. „Не ставам до около половин час преди началото на работния ми ден в миналото“, допълва той. Ток Ток

Не толкова продуктивни следобеди

Потреблението на електрическа енергия следобед рязко намалява. Преди то е нараствало между 14 и 17 ч. Сега спада, тъй като хората излизат на разходка или да подишат малко въздух. Графиката на британския електроенергиен оператор National Grid илюстрира следобедния спад. Ток Ток

Все едно живеем в месец от недели, казва Лейн Стафел, старши лектор по устойчива енергия в Imperial College London.

Вечери у дома

От 18 ч. потреблението на ток започва рязко да расте, тъй като хората приключват работа и започват домакинските си задължения. Ограничения като работа и учене от дома, които не позволяват продължително гледане на телевизия през деня, отпадат в късния следобед. Графиката за Германия показва вечерния връх на потреблението на електроенергия в по-късните часове. Ток Ток

Потреблението на ток е най-голямо именно вечерта, тъй  като повечето хора са принудени да си останат у дома. Netflix обяви рекордни 15,8 млн. платени абонати, почти два пъти повече от прогнозите на анализаторите от Wall Street. Услуги за стрийминг на видео като Netflix и YouTube също са открили отдадени зрители. Новата услуга Disney+ надмина 50 млн. абонати само за пет месеца, по-бърз темп от прогнозите.

Интернет трафикът расте до небесата на фона на възхода на приложения като услугите за стрийминг и Zoom. Това може да означава месечно потребление на широколентов интернет от цели 600 гигабайта, около 35% повече отпреди, сочат изчисления на Bloomberg Intelligence.

В Сингапур употребата на електроенергия намалява значително, тъй като усилията на страната да задържи хората у дома започнаха на 7 април. Потреблението на ток намалява и остава на ниски нива през деня. Но късно вечер е съвсем различно, тъй като търсенето е намаляло рязко веднага след началото на блокадата, но стабилно се възстановява през последните две седмици. Това може би е знак, че сериали като „Истински престъпления“ и „Последен танц“ намират среднощни почитатели в града-държава.

Стоене до късно

Хората също така си лягат по-късно. Търсенето започва да намалява едва между 22 ч. и полунощ, най-малко с един час по-късно отпреди.

„Децата ми определено си лягат по-късно. Всичките ни навици се изпариха“, споделя Лиз Стивънс, асистент-преподавател от Лондон.

Това създава затруднения на хората, които трябва да прогнозират поведение – операторите на електропреносни мрежи и търговците на електроенергия. Прогнозите се основават на исторически данни, а сега нищо не се вписва в моделите, оценяващи потреблението.

Можем да се доближим единствено, ако погледнем големи събития като Световното първенство по футбол, когато хората са пред телевизора по едно и също време, казва Ратджен от MFT.

„Прогнозирането в момента е много трудно. Глобалната пандемия е непозната територия“, коментира Крис Климет, директор на отдела за електропреносни мрежи в Reactive Technologies.

Как ще изглежда нормалността след отминаването на кризата също е въпрос без отговор. Различните страни трябва да обявят мерките си за излизане от блокадата, като Германия и Австрия първи разхлабиха ограниченията, а Италия остава под строг контрол. Някои промени може да са за постоянно, тъй като и служителите и работодателите свикват все повече с работата от вкъщи.

Различни сектори потребяват повече

В Китай, който е по-напред във възстановяването от пандемията от Европа или САЩ, рязкото свиване на общото производство на електроенергия скрива промяна в ежедневните навици.

Навиците за хранене се променят. Ресторантите разширяват доставките и дори предлагат услуги за изпращане на хранителни стоки, тъй като предпочитанията към хранене у дома се запазват. Потреблението на електроенергия в от домакинствата в Китай вероятно се е увеличило заради дейности като готвене и отопление, сочат данни на IHS Markit, според която търсенето от домакинствата е нараснало с 2,4% през първите два месеца на годината, тъй като хората са си останали вкъщи.

Увеличаването на ползването на технологии също е тласнало към ръст с 27% търсенето на електрическа енергия в Китай от секторите на телекомуникациите и уеб услугите, показват данните на консултантската компания.

Като цяло потреблението на ток през първото тримесечие на годината е намаляло с 6,5% спрямо същия период на 2019 г. до 1,57 трлн. киловатчаса, сочат данни на китайската Национална енергийна администрация. Индустрията потребява около 70 на сто от електроенергията в страната, а секторът на търговията и домакинствата имат дял от по 14 на сто. Ток Ток

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
ще , ще ... когато останат неизползвани рулата тоалетна артия , ше фанат мотиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
driverf1
преди 3 години
Да,когато хората се научат всяка вечер на ядене и пиене,трудно ще си спомнят трудовите навици след отпадането на блокадите.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още