IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След блокадите - светлина в края на тунела или мъчителен път?

Цените на акциите сочат, че икономическата активност бързо ще се върне към предишните пикове

15:42 | 05.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Трудно е да се измери колко има още до края на тунела.<em> Снимка: Bloomberg</em></p>

Трудно е да се измери колко има още до края на тунела. Снимка: Bloomberg

Силното възстановяване на световната финансова увереност доведе до отскок на индекса S&P 500 с 13% през април, оставяйки цените на акциите в САЩ на само 9% под нивата им от края на миналата година. Това може да изглежда озадачаващо, като се има предвид слабата перспектива, че ваксина срещу вируса или ефективно лечение скоро ще бъдат налични, пише Гавин Дейвис за Financial Times.

Априлският скок при акциите изглежда почива на модела, показан в прогнозите за брутния вътрешен продукт на големите инвестиционни банки, който се ръководи главно от очакваната траектория на сега спрените доставки.

Въз основа на индексите на политиките за блокиране, публикувани от Blavatnik School of Government, и на движението на населението, показано в Google Maps, вероятно е ограниченията на предлагането в развитите икономики да са достигнали своя пик през април.

От май нататък комбинацията от постепенни облекчения на мерките срещу коронавируса и нормализиране на поведението на потребителите трябва да позволи на глобалната икономика да отскочи. В Китай вече се наблюдава ръст на индустриалната активност, тъй като блокиранията се облекчават от края на февруари насам, въпреки че износът сега значително намалява на фона на глобалната рецесия.

Очакванията за растежа бяха подкрепени също от самия мащаб на облекчаването на паричната и фискалната политики, приложено в целия свят само за няколко седмици.

Томас Хюрей от Fulcrum оценява, че директните фискални мерки, въведени в развитите икономики досега, са еквивалентни на 6 на сто от номиналния брутен вътрешен продукт за 2019 г., приблизително двойно повече от съответните стимули през 2008 г. по време на финансовата криза. Освен това JPMorgan изчислява, че разширяването на балансите на централните банки може да надхвърли 18 на сто от БВП до 2021 г., което е около три пъти повече отколкото при финансовия шок.

Сравнително оптимистичните прогнози за развитите икономики изглежда третират спада през 2020 г. като рецесия, причинена от природно бедствие, което има катастрофален незабавен ефект, но след това изчезва изключително бързо. Ако този модел се възпроизведе тази година, като последица цените на акциите може да бъдат засегнати само минимално от дисконтираните бъдещи печалби.

Според много интересен анализ на Зак Пандл от Goldman Sachs, пазарите на акции предполагат, че бурята ще профучи много бързо, като темповете на растеж на БВП ще бъдат по-високи, а не по-ниски, от нормалните през 2021 г. На тази основа акциите не изглеждат особено надценени.

Пандл обаче добавя, че този резултат би бил уникален за последните рецесии в САЩ. При нормален цикличен спад прогнозите за растеж на БВП се намаляват за следващите години, след като рецесията стане неизбежна. Това е особено вярно през втората година след започване на рецесията, което предполага, че няма ранно връщане към предишната пикова активност. Спадът на БВП става постоянен, а не се превръща в трамплин за възстановяване.

Този по-нормален модел бе в основата на силните опасения, изразени от председателя на Федералния резерв Джей Пауъл миналата седмица относно средносрочните рискове за производствения капацитет на американската икономика след една много дълбока рецесия.

Пауъл също каза, че самото развитие на коронавируса е нова форма на икономическа несигурност. Очевидно е прав за това. Въпреки че ключовият коефициент на зараза - на колко човека предава вирусът един заразен - почти сигурно е спаднал под 1 в повечето страни по време на блокадите, вече има индикации от Германия и Сингапур, че това подобрение може да бъде обърнато с облекчаването на ограничителните мерки.

Мрачната аритметика на епидемиите категорично сочи, че всяко увеличение на въпросния коефициент значително над единица може да доведе, рано или късно, до голяма втора вълна от инфекции, която ще трябва да бъдат потисната.

На пресконференцията си от 30 април премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън изрази надежда, че страната вече вижда светлината в края на дългия тунел на Covid-19. Но неговият главен медицински експерт, Крис Уити, посочи, че все още предстои мъчителен път за всички държави оттук насетне. За съжаление ученият вероятно е прав.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още