IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обвиненията между САЩ и Китай относно коронавируса няма да доведат до нищо добро

Необходимо е международно разследване за произхода на пандемията, за да бъдат научени важни уроци

20:47 | 05.05.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Бъдещите историци могат да констатират, че пандемията от Covid-19 е отбелязала началото на нова студена война между Китай и САЩ. Още преди да се появи коронавирусът напрежението между Вашингтон и Пекин растеше. Китай оспори американската власт в Тихия океан, като изгради верига от военни бази в Южнокитайско море. В САЩ администрацията на Тръмп пък започна търговска война, пише Гидиън Ракмън за Financial Times.

Сега, когато пандемията опустошава световната икономика, като повече от една четвърт от смъртните случаи са в Америка, Доналд Тръмп все повече се обръща към Китай. Американският президент възприе идеята, че коронавирусът се е появил от Института по вирусология в Ухан. Освен това той спекулира, че вирусът може би е бил нарочно създаден - нещо, която собствените му разузнавателни агенции категорично отхвърлиха. Говори се също, че Белият дом обмисля опит да обезсили правната доктрина за „суверенния имунитет“, която защитава Китай от предявяване на иск за вреди в американските съдилища.

Китай също допринесе сериозно за повишаването на напрежението. Говорителят на китайското външно министерство Джао Лидзиен пусна недоказаното твърдение, че коронавирусът може да е с произход от САЩ. Пекин също така отговори с неразумна агресия на призивите за международно разследване на това, което се превърна в глобална катастрофа. Когато австралийският премиер Скот Морисън призова за такова разследване, посланикът на Пекин там посочи, че китайските потребителите могат да бойкотират австралийските стоки като ответна мярка.

Китайските власти изглежда имат инструкции да се опитат да разширят режима си на цензура върху чуждестранните медии и дори чуждите правителства, като контролират какво може да се казва и заплашвайки с отмъщение онези, които не го спазват.

Китайският посланик във Франция атакува "неприязънта" на френските медии, злорадствайки, че хората на запад губят вяра в демокрацията. Гласовитите националисти като Джао Лидзиен бяха възнаградени с повишения. Но тези действия са контрапродуктивни и подхранват именно антикитайските настроения, които претендират че потискат.

Ако Пекин предприеме по-фин подход за защитата на китайския имидж, той би се съгласил на международно разследване за произхода на вируса. Подобно разследване - ако бъде продено от уважавани учени от цял ​​свят, включително от Китай и САЩ - би помогнало да се разсеят някои от най-ярките и често противоречиви конспиративни теории, циркулиращи в двете страни. Преди всичко, едно независимо разследване може да даде ценни уроци за предотвратяване на следващата пандемия.

Последна актуализация: 08:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 4
крас
преди 3 години
Идеята за международно разследване в КИТАЙ е пълно безуние, което просто няма да се състои.КИТАЙ ОТ 30 ГОДИНИ ИЗГРАЖДА ТИХО И НЕЗАБЕЛЕЖИМО ТАКЪВ НАЦИОНАЛСОЦИАЛИЗАМ ПРЕД КОЙТО ТОЗИ НА ХИТЛЕР БЛЕДНЕЕ!!!Вижте парада на китайската армия по случай 70 годишнината й. Това не са войници, а роботи. За показаната бойна техника да не говорим. Със сигурност са изпреварили руснаците. Кацнаха и на обратната страна на Луната. Строят болници за дни , а ние 13 км. тръбопровод за месеци. НАЦИОНАЛСОЦИАЛИЗМА на КИТАЙ се изграждаше по един прикрит АЗИАТСКИ НАЧИН, който бонговци като ОБАМА хранеха с парите на американския данъкоплатец. Да изграждаш китайската икономика с парите на американския данъкоплатец е все едно да храниш ДРАКОНА, който ще те изяде.Това бе не само лоша идея , но и истиско безумие, което поколения американски политици правеха в името на ПЕЧАЛБАТА, която им носеше изнесеното в КИТАЙ производство. От една скапана азиатска държава КИТАЙ се превърна във фабриката на света. На Тръмп се падна тежката задача да преобърне нещата. Мисля, че е доста закъснял за да върне производството в САЩ .Проблема му не са ТЕХНОЛОГИИТЕ , а КАДРИТЕ които в АМЕРИКА лепсват.КАДРИ НЕ СЕ СЪЗДАВАТ ОТ ДНЕС ЗА УТРЕ. Кадрите се подготвят с десетилетия, а за това е необходима и МОТИВАЩИЯ каквато в една МНОГОНАЦИОНАЛНА държава като САЩ липсва. САЩ губят и битката за колонията си Русия, където от УЛРАЛ на изток всичко е китайско. Да не говорим за посъветското пространство което е изцяло под китайска зависимост. СКОРО БИТКАТА МЕЖДУ САЩ И КИТАЙ ЩЕ ПЛАМНЕ И В САМАТА МОСКВА.Процеса на самоизолация на Путин и пандемосания на 100 ден от управлението си Мишустин показват процес на РАЗПАД , който се движи от ПЕРИФЕРИЯТА към ЦЕНТЪРА на управление. СКОРО ЩЕ СМЕ СВИДЕТЕЛИ НА ИСТИНСКАТА БИТКА ЗА МОСКВА МЕЖДУ ПРОАМЕРИКАНСКИТЕ ОЛИГАРСИ И ПРОКИТАЙСКИТЕ РЕГИОНИ НА РУСИЯ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
stefanstefanov
преди 3 години
А кой внесе производствените мощности там!?Прозрачните-недалновидно мислещи и алчни "западни" тикви.Тегли каиша сега.Кой каквото посее, това ще жъне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 8
cherney
преди 3 години
Не е въпроса в това дали вируса тръгва от Китай, а как ще реагира света на това, че епидемията е факт заради лъжите и скриването на информация от Китайската комунистическа партия. Тайван от средата на януари алармира СЗО, но понеже никой не признава тази държава и всяко едно западно правителство през последните две десетилетия правеше *** на другарите от Пекин, заради това е тази криза. Да видим дали света ще се направи на глух, сляп и ням по отношение на Китай или ще започне макар и дълъг процес на изнасяне на производствени мощности от Китай, респективно санкции спрямо този червен тумор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Зависи за кой.Бойкот на Китай би бил добър за местните производства, местенето на заводи от Китай също е добре за тези, които съумеят да ги привлекат.Така, че както казва старата поговорка - за един сватба, за други брадва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още