IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съоснователят на "Булсатком" Максим Заяков стартира конкурентна компания

neosat ще започне да оперира официално от 1 юни с 210 канала, от които над 120 ще са в HD формат

14:53 | 05.05.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
<div class="_3bJ2H CHExY">
	<div class="_1l8RX _1ByhS">
		<em><span>Снимка: <a href="https://unsplash.com/@minhphamdesign?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Minh Pham</a> on <a href="https://unsplash.com/s/photos/tv-watch?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Unsplash<
Снимка: Minh Pham on Unsplash<

На всеки един пазар винаги има място за поне още една качествена услуга. С това изречение Маским Заяков, главният изпълнителен директор и основен акционер на „България сат“, обяви навлизането на новия оператор на сателитна телевизия в България neosat.

Заяков е съосновател и бивш акционер в "Булсатком". След като напусна компанията, той създава неин ĸoнĸypeнт в oблacттa нa дocтaвĸaтa нa caтeлитнa тeлeвизия. Още преди няколко месеца самият той не отрече тази възможност, но увери, че спътниковият бизнес е по-важен за BulgariaSat, защото има много по-голям обхват в сравнение с малкия български пазар. 

Очевидно това не е било напълно вярно, а новата услуга с над 210 канала (от които над 120 в HD формат) ще бъде официално стартирана от 1 юни. Естествено, ще се ползва ĸaпaцитeтa нa пъpвия бългapcĸи гeocтaциoнapeн caтeлит ВulgаrіаЅаt-1, което ще позволи по-гъвкаво ценообразуване.

Макар че много потребители предпочитат пакетни услуги – телевизия, интернет и телефония, засега новата компания щe се съсредоточи в това, което може да предложи веднага - caмo тeлeвизия. Neosat ще предоставя хибридни цифрови приемници, които ще могат да се ползват и за допълнителен пакет - интерактивни услуги, интернет и т. н. 

Конкурентът на "Булсатком" ще опита да спечели потребителите с голяма гъвкавост в управлението на ползваните услуги и сроковете на договорите. Всеки абонат ще може да прекрати договора си по всяко време без неустойки и да добавя и премахва канали в реално време.

Засега от компанията на Заяков няма да предоставят уникално собствено съдържание, но се надяват на „гъвкавостта на клиентите“. Мениджърът разчита на пълната вертикална интеграция на продукта, като подчерта, че абсолютно всички продукти (вкл. дори и кабелите) са българско производство и специално разработени за ползване на услугата.

„От години няма съществено развитие в областта на сателитната телевизия, което да съответства на развитието на качеството на самите телевизори и големината на екраните, с необходимата стабилност и постоянство на качеството”, каза Заяков. "Сателитната телевизия беше доста подценявана дълго време, но точно сега в условията на изолация и високо потребление на интернет, натоварващо мрежите до краен предел, се доказа, че най-сигурният и качествен метод за получаване на информация и забавление през ТВ екран е сателитната телевизия”, допълни той.

Финансирането на новата компания е от "Делтаком Електроникс", също собственост на Заяков. Той посочи, че се надява да възвърне инвестицията си в рамките на 5 до 7 години, като ще разчита и на пазарите около България.

Заяков напусна "Булсатком" през 2018 г. и получи пълен контрол над "България сат", в която е основен акционер (заедно с бившия технологичен директор на Hellas Sat Георгиос Скикос). Бившият му съдружник Пламен Генчев остана акционер в "Булсатком" заедно с неговите кредитори. Дял вече държи един от водещите инвестиционни фондове в света – BlackRock, както и фондът за подценени активи Blantyre, дружеството "Улас инвестмънтс" (което представлява Българската банка за развитие), Европейската банка за възстановяване и развитие и самият Генчев.

Още преди изстрелването "Булсатком" и "България сат" бяха сключили дългосрочен договор за ползване на сателита, но в крайна сметка мениджърският екип в оператора реши да продължи да работи с досегашния си доставчик Hellas Sat, а в края на миналата година двете компании решиха извънсъдебно спора си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Hahoto
преди 3 години
Оптичният кабел победи сателита. Неговите възможности са далеч по-големи. Освен, че информацията е двупосочна, съхранението на сървари дава възможност за отложено ползване на услугите. Още се чудя, защо Булсатком скочи в космоса.!? Можеха да изградят мобилен оператор, WI-Fi мрежа и оптика в големите градове, а в селата така или иначе държаха пазара със сателита. Може би са си правили сметка, че ще има голям международен наплив за ползване на спътника. Факт е обаче, че след изстрелването започна да се пише за финансовите им проблеми, довели до текущата ситуация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 3 години
Всъщност и за 4к стана дума в онлайн прескоференцията, но все още няма подробности за пакетите и остана малко неуточнено. Ще има подобни канали със сигурност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
mrynmryn
преди 3 години
4к докато стигне България, ще мине поне още половин век.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още