IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на офис площи в София през 2020 г. ще е под нивото за последните 3 г.

Сключените сделки в столицата за първото тримесечие възлизат на 23 хил. км. м, сочат данни на консултантска компания

16:35 | 05.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: GettyImages.com</em></p>

Снимка: GettyImages.com

Търсенето на офис площи в София през 2020 г. ще е далеч под нивата от предходните три години, прогнозира консултантската компания MBL.

Макар че офис пазарът в столицата е започнал годината активно, след което е бил негативно повлиян от разпространението на коронавируса, признаци за предстоящ спад са се появили още през миналата година. Тогава обемът на новонаетите площи е намалял до 110 хил. кв. м спрямо 150 хил. кв. м през 2017 г. и 140 хил. кв. м през 2018 г., сочат данните на компанията.

„Сегашната пазарна ситуация допълнително влошава перспективите, забавяйки или спирайки процесите по евентуални сделки. Сключените сделки за първото тримесечие възлизат на 23 хил. кв.м“, отбелязва MBL.

Същевременно нетно усвоените площи са достигнали 13 хил. кв. м, като са намалели с 31 хил. кв. м спрямо същия период на миналата година, сочат данните на компанията. В резултат на това делът на свободните площи е останал без промяна на ниво от 9,8%.

Средните наеми засега също не са се променили съществено, като при клас А офертните нива, с някои изключения, варират между 12 и 14 евро на кв.м, а при клас Б - между 8 и 11 евро на кв.м.

„В създалата се обстановка определящо за нивата на наемите както през тази година, така и в по-дългосрочен план, ще бъде реакцията на наемодателите, които активно търсят наематели, предвид очаквания застой и ограниченото търсене“, отбелязва MBL.

Предлагането на модерни офис площи в началото на 2020 г. е отбелязал ръст, като офис площите в съществуващи сгради са достигнали 2,18 млн. кв.м. Нараснал е и обемът на площите в строеж до 400 хил. кв.м.

„На този етап не очакваме в близко бъдеще да стартира строителство на нови проекти“, пише консултантската компания.

Песимистичните й очаквания за офис пазара в София през тази година са в унисон с прогнозите на друга консултантска компания – Cushman & Wakefield Forton, която миналата седмица констатира двуцифрен спад на наетите офис площи в столицата.

Голяма част от наемателите преосмислят или отлагат планирани разширения на офисите си, предвиждани релокации, а също и променят бизнес стратегиите си в опит да се справят със ситуацията около коронавируса, отбеляза Forton.

Компанията очаква плавен ръст на свободните площи и натиск върху цените през следващите тримесечия, както и отлагане на някои от планираните офис проекти. В краткосрочен план е малко вероятно да стартира строителството на нови обекти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още