IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UniCredit отчита най-голямата си загуба за повече от три години за тримесечието

Допълнителните провизии за покриване на проблемни кредити разширяват еднократните разходи за съкращения и отписването на турското подразделение

12:40 | 06.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

UniCredit отчете най-голямата си загуба за повече от три години през първото тримесечие, тъй като провизиите, свързани с коронавируса, разширяват еднократните разходи за съкращения и отписването на турското подразделение, съобщава Bloomberg.

Нетната загуба на банката възлиза на 2,71 млрд. евро, тъй като средствата за провизиране на проблемни кредити се увеличават до 1,26 млрд. евро.

Около 900 млн. евро са отделени специално за справяне с въздействието на вируса.

Основният бизнес на кредитора остава устойчив за периода януари-март 2020 г. Приходите от такси и кредити са над очакванията на анализаторите.

Италианската икономика пострада най-силно от пандамията заради продължителната блокада. В тази връзка до началото на следващата година UniCredit ще преразгледа плана на главния изпълнителен директор Жан-Пиер Мустие за подобряване на рентабилността и увеличаване на изплащанията към акционерите. Планът беше представен няколко месеца преди кризата.

Изпълнителният директор заяви в сряда, че банката не си поставя нови цели за 2020 г., тъй като несигурността е твърде висока.

UniCredit може да постигне 75% до 80% от целите си нетната печалба за следващата година, ако икономиката на Европейския съюз се възстанови с 10%, колкото мнозина икономисти очакват, коментира Мустие на пресконференция.

Банката ще реши през четвъртото тримесечие дали да разпределя дивиденти върху печалбата през 2019 г., допълни той.

Главният изпълнителен директор на UniCredit, който обяви допълнителни разпоредби за справяне с вируса миналия месец, отдели повече пари от много от европейските си конкуренти, включително италианската Intesa Sanpaolo SpA, отбелязва информационната агенция. Банката ревизира разходите си, започна процес по съкращаване на 5200 съществуващи работни места в Италия до 2023 г. и пое разходите около продажбата на дял в турския и бизнес Yapi ve Kredi Bankasi AS.

UniCredit беше първата голяма европейска банка, която се опита да определи количествено въздействието на коронавируса. Финансовата институция определи резерви и прогнозира 13% свиване в икономиката на еврозоната за годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още