IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

52 931 са направените проби за доказване на коронавирус инфекция в България

Новите случаи за изминалото денонощие са 53, изследвани са 1163 души

08:09 | 07.05.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Досега 52 931 са направените проби за доказване на коронавирус инфекция. Това стана ясно по време на бирифинг в Министерски съвет на Националния оперативен щаб. По думите на председателя на щаба ген. Венцислав Мутафчийски новите случаи за изминалото денонощие са 53. От тях в болница са 25. Изследвани са 1163 души. 192 е общият брой на заразените медицински лица.

В София  са 19 новите случаи, в Ямбол - 12 нови случая, Пазарджик и Плевен по 5, Перник - 4, Бургас - 3, Благоевград и Враца по 2, в Кюстендил - 1.

Общо 384 са излекуваните до момента, обяви още ген. Мутафчийски, което е около 22%. Към момента жертвите са 84, което прави смъртност около 4,6%. 353 са случаите, настанени в болници, от които 38 са в интензивно отделение.

По думите на председателя на щаба лечението с плазма се прилага само във ВМА, защото академията има собствен кръвен център и възможност да набира доброволци, преболедували с антитела. Той припомни, че този тип лечение е приложено при двама пациенти и за съжаление преди 3 дни е починал единият от тях.

По думите на директора на „Пирогов“ проф. Асен Балтов в неговата клиника е направено проучване, като 91 пациенти са с антитела и те ще бъдат призовани да дарят кръв. 48 медици там са заразени с коронавирус. Общо 7 са излекуваните. Очаква се тази седмица да мине карантината на още 14 – първата вълна от заразените в хирургичната клиника.

Действително има нарастване на заболяваемостта към момента, но засега здравната система може да издържи, каза Мутафчийски. Покачването на броя болни е близо 2-3 пъти спрямо предните дни, дължи се на новите области, в които се оформят нови гнезда. Засега разпространението е клъстерно (на огнища), а не дифузно. Но нека не се неглижира положението и всеки да носи своята маска в закрити пространства, призова той. Българската агенция за безопасност на храните трябва да следи за носенето на маски и сигнали за нередности трябва да се подават там, стана ясно още по време на брифинга. В страната има над 72 хил. обекта за продажба на хранителни стоки, така че е трудно да се осигури физически контрол на всички. 

„Тече изследване на персонала от трите вида домове – за стари хора, за хора с психически увреждания и откритите жилища. Тяхната бройка е твърде голяма. Над 15 000 са само домуващите, отделно е персоналът. То ще продължи поне седмица. Към момента има данни за заразени 80 домуващи и 30 души персонал. По-голямата част от тях са във Видинско, по-конкретно в домовете в Орешец и Кула", поясни главният държавен здравен експерт доц. Ангел Кунчев.

„Ако е необходимо, здравите ще бъдат извеждани от домовете и настанявани в хотели. Има такава готовност от страна на Министерството на труда и социалната политика да покрива разходи, ако се наложи тези хора да бъдат настанени в друг тип заведения“, уточни Кунчев. 

Относно лечението с плазма той обяви, че използването му ще се разшири, след като заработи Центърът за трансфузионна хемателогия и неговите пет клона.

На въпрос кога е възможно да отворят кината и театрите, от щаба обявиха, че това не е актуално питане към момента. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 3 години
Господине, най-напред престанете да ни плашите с военната си униформа. Добре поне, че сменихте тази в черен цвят (като батман - прилеп) със зелена. Вярно е, че без нея изглеждате доста по-иначе (не във ваша полза), но не е редно.Нещата, които съобщавате, са в компетенциите на секретари и говорители. Вие имате къде-къде по-отговорна работа като директор на ВМА и коремен хирург.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още