IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германски икономист: В ЕС парите трябва да текат от богати към бедни страни

Важно да не се отслабва, а да се засили способността на ЕЦБ и националните централни банки да действат в евросистемата, смята Моника Шницер

08:42 | 07.05.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Правителствата на страните от ЕС трябва да направят много повече за насърчаване на сближаването в Европа, както и да осигурят средства от бюджета на ЕС. За това призовава икономическият експерт Моника Шницер в интервюто за германския икономически всекидневник Handelsblatt.

„Короннакризата показва, че трябва да направим повече за сближаването в Европа. Защото някои държави от ЕС са по-силно засегнати от кризата от други. Трябва да помислим за разширяване на бюджета на ЕС чрез въвеждане на нови програми, например в сектора на здравеопазването, и чрез генериране на доходи. Това би могло да помогне и на държави, които са изключително засегнати от кризата, като Италия и Испания“, казва тя.

Парите трябва да се стичат от богатите към бедните, изисква Шницер, която е част от германския Съвет на икономическите експерти.

„Ние, в ЕС, сме толкова тясно свързани в икономическо отношение, че не можем да накараме националната ни икономика да продължи да работи отново, докато това не стане и в останалите страни от ЕС“, подчертава тя.



„Държавите членки на ЕС са много тясно свързани с реалната икономика, а страните от еврозоните са тясно свързани  и чрез еврото. Не бива да влизаме в нова еврокриза“, пояснява Шницер.

В Германия федералното правителство трябва да насърчава икономиката предимно чрез инвестиране в цифровизация и автоматизация, смята експертът. Германия трябва да оформи структурната промяна и да не оставя нови възможности за бизнес, като роботиката в сектора на услугите, на други страни, казва Шницер.

Същевременно тя смята въвеждането на премии за покупка на нови автомобили, за които настоява местната автомобилна индустрия, за разхищение на пари. „Най-общо казано, компаниите трябва да могат да преживеят няколко трудни месеца“, казва тя. Автомобилната индустрия може да направи това „със сигурност, защото печели много добре през последните години“.

Икономистът коментира и решението на германския конституционен съд в Карлсруе, който обяви програмата за закупуване на облигации на ЕЦБ за „частично противоконституционна“.

„Не би могло да има по-неподходящо време за тази присъда. Важно е сега всички да са благоразумни. Тъй като в момента, на фона на коронакризата, е важно да не се отслабва, а да се засили способността на ЕЦБ и националните централни банки да действат в евросистемата. Централните банки действаха много решително в настоящата криза и допринесоха значително за осигуряването на наличността на ликвидност и за поддържане на ценовите очаквания“, пояснява още Шницер. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
пари при пари отиват ... ама малкото към многото ... бошлаф приказки .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
driverf1
преди 3 години
Започват да печатат.....:):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
CGY
преди 3 години
И какво правим, когато тези пари свършат? В догонването основната инициатива трябва да е в догонващите. Ако те нямат мотивация да полагат повече усилия и да напредват по-бързо, то трябва ли напредналите да спрат, че да ги изчакат и да имаме "сближаване".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още