IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook попълва редиците на своите интернет съдии

Ние не сме интернет полицията, коментира съпредседателят на новия орган, според когото решенията му са по-скоро насоки за бъдещето

10:53 | 07.05.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/JOHN G. MABANGLO</em></p>

Снимка: EPA/JOHN G. MABANGLO

Почти година и половина след обявеното създаване на независим орган Facebook вече съобщи кои са първите членове: група от 20 защитници на правата на човека, политици, журналисти, учени и активисти от цял свят скоро ще подлагат на гласуване противоречиво съдържание в платформата и по този начин ще противодействат на речта на омразата, дискриминацията и фалшивите новини.

Сред членовете са бившият премиер на Дания Хеле Торнинг-Шмит, носителят на Нобеловата награда Таувалкол Карман от Йемен и бившият главен редактор на бритянския в. Guardian Алън Ръсбриджър.

„През последните години въпросът какво съдържание трябва да остане и кое трябва да бъде премахнато и кой трябва да реши за това, става все по-належащ за обществото", написа социалната мрежа. Този надзорен орган е версията на Върховния съд на Facebook, подкрепен е със 130 милиона долара от независим фонд и се очаква да нарасне до 40 членове в бъдеще.

„Ние не сме интернет полицията", каза съпредседателят и бивш федерален съдия на САЩ Майкъл Макконъл. Решенията на групата трябва да се разглеждат като насоки за бъдещето, пояснява той пред CNBC.

„Една от основните предизвикателства в дигиталната ера е защитата на свободата на изразяване и правата на човека“, каза Торнинг-Шмит в конферентен разговор в сряда.

Facebook, и в крайна сметка неговият изпълнителен директор Марк Зукърбърг, взеха някои от най-трудните решения относно съдържанието в социалните медии досега, признава тя. „Мисля, че това е огромна стъпка за глобалната общност – фактът, че Facebook реши да промени това“, допълни Торнинг-Шмит.

Коронакризата показва още веднъж, че онлайн дискусиите могат да имат опасни последици. Facebook твърди, че е заличил стотици хиляди публикации с дезинформация, която би могла да причини вреди на здравето. Много потребители не могат да направят разлика между достоверна информация и теории на конспирацията. А по отношение на проверката на фактите Facebook се подпомага от повече от 60 организации.

Но не винаги е ясно къде се намират границите на свободата на изразяване. Това се отнася за дискусиите за коронавируса, както и за други теми. Докато някои искат Facebook да се намесва по-често, други обвиняват мрежата в цензура. И левият, и десният политически спектър гледа на себе си като на намиращ се в неравностойно положение.

Facebook и особено главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг носят отговорност за грешките - от расовите обиди до натрапването. Никъде другаде не се събират толкова много хора от различни култури и различни правни схващания, колкото в най-голямата в света социална мрежа.

Само Facebook има почти 2,4 милиарда потребители по целия свят. А съдилищата са само частично отговорни за възникналите конфликти.

Последна актуализация: 22:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
Интернет-...какво ??? СЪДИИ ???Кой е упълномощил и овластил *** с ръбеста глава да раздава правосъдие? Не се ли взе много насериозно тоя *** че да овластява някакви анонимници с управленски правосъдни функции, все едно е някакъв монарх ??? Ама това е защото потребителите си траят - вместо да гонят тоя *** за нарушаване на гражданските им права. И мене ми писвапостоянно да ме бамват само защото съм казал истината !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Поставете във Фейсбук знамето на победата (над Райхстага),https://regnum.ru/uploads/pictures/news/2016/05/06/regnum_picture_1462535724201129_normal.jpgкажете си: омммм, вярвам в демокрацията оммммм.....зашо ме баннаха за 1 месец омммоммммомммм.....Абе защо бе! оммммммм ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
v_tin
преди 3 години
Де да беше вярно всичко което фейсбук пропагандира- цена нямаше да има. Ама малко послъгват, не че другите остават назад де. Лека справка за който иска- намерете мишо шамара и го попитайте колко и за какво са му изтрити профилите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още