IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lyft свива загубата си въпреки коронавируса

Макар че вирусът значително забави двигателя на растежа, инвеститорите се обнадеждиха, а акциите поскъпнаха с около 17% в разширената сесия

09:51 | 07.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: <span class="news-rsf-editor-byline"><span itemscope="" itemtype="http://schema.org/Person"><span itemprop="name">Andrew Pollack,</span></span></span> Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американската компания за споделени пътувания Lyft Inc. преодоля най-лошите очаквания на инвеститорите в сряда, когато се приближи до рентабилността и отчете умерен растеж на бизнеса в тримесечие, частично помрачено от ефектите на пандемията на коронавируса, предава Bloomberg.

Базираната в Сан Франциско компания отчете загуба без лихви, данъци и други разходи от 85,2 милиона долара за първото тримесечие. Това е намаление с цели 61% спрямо същия период преди година. След оповестяването на данните акциите поскъпнаха с около 17% при разширената търговия.

Компанията разполага с парични активи в размер на 2,7 милиарда долара и сви структурата на разходите, като заяви, че няма да е необходимо да набира допълнителни средства. „Ние сме уверени, че сме достатъчно добре капитализирани“, казва Логан Грийн, главният изпълнителен директор, по време на конферентен разговор с анализаторите.

Вирусът обаче значително забави двигателя на растежа на Lyft. Компанията, свикнала с темпове на растеж от над 50% на тримесечие, заяви, че коригираните приходи са се повишили с 23% спрямо същия период на миналата година до 956 млн. долара.

Lyft, която работи само в САЩ и Канада, започна да забелязва признаци на забавяне в средата на март, след като правителствата на двете страни издадоха указания, според които хората трябва значително да ограничат пътуванията си. Ситуацията в тези страни се влоши бързо, затруднявайки транспортната индустрия. През миналия месец Lyft изтегли прогнозата си за 2020 г. и заяви, че ще намали служителите си със 17%, след което с ще 5%, и ще намали заплатите за всички останали.

Брайън Робъртс, главният финансов директор, каза в изявление от сряда, че компанията ще намали разходите за годината над предишните си очаквания с около 300 млн. долара. Той добави, че Lyft ще се стреми да намали застрахователните разходи, когато предоговори някои контракти през септември, но и че компанията не очаква да съкращава повече персонал. „В тези несигурни времена ние надграждаме този напредък, като предприемаме решителни действия за намаляване на разходите и допълнително подобряване на оперативната си ефективност“, каза той.

И сякаш на компанията не ѝ стига пандемия, но Lyft получи още един голям удар тази седмица. Калифорния предяви съдебен иск срещу компанията и нейния по-голям конкурент Uber Technologies Inc., като твърди, че те нарушават закон, който влезе в сила през тази година, който прави много работници на договор отговарящи на условията за обезщетения за служители. Въпреки че дружествата се стремят да отменят закона чрез мярка за гласуване през ноември, инвеститорите са несигурни заради иска. Акциите на Lyft се обезцениха с 2,1% в края на сесията.

За разлика от Uber, който отчита резултати в четвъртък, Lyft не може да се обърне към сноп от други бизнеси, за да помогне за компенсиране на спада в транспорта. Мрежата на Lyft е изградена около движещи се хора в автомобили и велосипеди и скутери, като всички те бяха недостатъчно използвани в края на първото тримесечие и биха могли да се сблъскат с още по-големи предизвикателства през второто.

През последните месеци Lyft прекрати обслужването на скутери в няколко града, но заяви в сряда, че е уверена, че бизнесът може да стане печеливш в плътна градска среда. Компанията заяви, че пътуванията в някои градове, засегнати силно от вируса, включително в Ню Йорк, Сиатъл и Ню Орлиънс, се възстановяват донякъде през последните три седмици, въпреки че употребата е доста под тази от преди година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още