IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролната асоциация иска да отпаднат законовите промени за данъчните складове

Новите мерки принуждават „Лукойл“ да регистрира като отделни данъчни складове базите, свързани с нефтопровода от Бургас до София

12:57 | 07.05.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимак: Pixabay</em></p>

Снимак: Pixabay

Българска петролна и газова асоциация (БПГА) и „Лукойл България“ призоваха правителството да се откаже от текстовете от проектозакона за промени в Закона за акцизите и данъчните складове, както и в Закона за корпоративно подоходно облагане, тъй като според тях предложенията не „кореспондират" по никакъв начин със Закона за здравето.

Според БПГА задължаването на бизнеса да купува и монтира нови измервателни уреди по отношение на петролните съоръжения ще усложни допълнително условията, в които работи на фона на пандемията.

„В момента пазарът на горива търпи огромни загуби в условията на постоянно падащи обороти и при обезценяващи се петролни продукти. В същото време браншът е един от най-големите работодатели и данъкоплатци в страната“, изтъкват от БПГА. 

Законовите промени предвиждат и ускорено изграждане на системи за видеонаблюдение в данъчните складове, като поставянето на камерите трябва да приключи през есента на тази година.

„Това е още една значителна инвестиция за петролния бранш“, изтъкват от Асоциацията. От нея подчертават, че промените не са били обсъждани с представителите на индустрията и подобни изменения, ако са наложително, трябва да бъдат дискутирани със „засегнатите оператори“ от брашна и при „пълна прозрачност“.

От „Лукойл България“ изтъкват като най-притеснително предложението, касаещо инфраструктурните проекти на дружеството – невтопродуктопровода и прилежащите му съоръжения, което предвижда снабдяване със съответните измервателни уреди, хардуер и софтуер в рамките на месец. По този начин компанията ще трябва да регистрира като отделни данъчни складове шестте бази, които са свързани с нефтопровода от Бургас до София.

„Освен огромните и лишени от практически смисъл разходи и допълнителното административно бреме, под въпрос е чисто техническата възможност за извършване на необходимите за тази цел дейности за месец, което означава, че с изтичането на този срок ще трябва да спрем работа“, изтъкват от „Лукойл“.

От компанията изтъкват данъчните постъпления за последните 20 години от дейността на дружеството, както и запазването на броя на работните места в условия на „безпрецедентна криза на световния“ петролен пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Те така и така не плащат данък печалба и толкова години работят на "загуба",могат да направят малко инвестиции.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още