IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делът на ВЕИ ще продължи да расте за сметка на газа и въглищата и през 2020 г.

МАЕ очаква рекорден годишен спад на обема на въглеродните емисии от почти 8%

09:15 | 09.05.20 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Пандемията от COVID-19 представлява най-големият шок за световната енергийна система за последните седем десетилетия, като се очаква икономическите щети, причинени от вируса, да засенчат тези от финансовата криза през 2008 г. и да доведат до рекорден годишен спад на количеството въглеродни емисии от близо 8 %, пише Energy Post.

Нов доклад, публикуван от Международната агенция по енергетика (МАЕ), предоставя данни в почти реално време за въздействието на пандемията върху всички основни енергийни източници. Въз основа на анализ на първите 100 дни от годината МАЕ изчислява как тенденциите в потреблението на енергия и отделения въглероден диоксид ще еволюират през останалата част от 2020 г.

„Това е исторически шок за целия енергиен свят. На фона на днешната несравнима здравна и икономическа криза, спадът в търсенето на почти всички основни горива е зашеметяващ, особено за въглищата, петрола и газа. Само възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) се задържат по време на нечувания спад на използването на електроенергия “, изтъква Фатих Бирол, изпълнителен директор на МАЕ. „Все още е твърде рано да се определят дългосрочните въздействия, но енергийната индустрия, която оцеля в тази криза, ще бъде значително по-различна от онази, която беше", добавя той.

Блокадите ще се облекчат, икономиките постепенно се възстановяват

Прогнозите на МАЕ в нейния „Глобален енергиен преглед“ на потреблението на енергия и свързаните с енергията емисии за 2020 г. се основават на предположения, че блокадите, наложени по целия свят в отговор на пандемията, постепенно ще бъдат облекчени през следващите месеци - процес, който ще бъде придружен от постепенно икономическо възстановяване.

2020 г. - търсенето на енергия ще спадне с 6%

Докладът предвижда, че търсенето на енергия ще се понижи с 6% през 2020 г. – което е седем пъти над понижението непосредствено след глобалната финансова криза през 2008 г. В абсолютно изражение спадът е безпрецедентен - еквивалент на загубата на цялото енергийно търсене на Индия, третият по големина енергиен потребител в света. Очаква се развитите икономики да отбележат най-голям спад, като търсенето на енергия се очаква да спадне с 9% в САЩ и с 11% в Европейския съюз (ЕС).

Въздействието на кризата върху търсенето на енергия е силно зависимо от продължителността и вида на мерките за ограничаване на разпространението на вируса. Например, МАЕ установи, че всеки месец на национална блокада в световен мащаб на нивата, наблюдавани в началото на април, намалява годишното глобално търсене на енергия с около 1,5%.

Търсенето на електроенергия

Промените в използването на електроенергия по време на блокадите доведоха до значително намаляване на общото търсене на електричество, като нивата на потребление и моделите в делничните дни изглеждат като тези от неделя преди кризата. Наложеното извънредно положение е свило потреблението на електроенергия с 20%. Търсенето на електроенергия се очаква да намалее с 5% през 2020 г., което ще бъде най-големият спад след Голямата депресия през 30-те години на миналия век.

Повишава се производството на нисковъглеродна енергия

В същото време блокадите по света водят до голяма промяна в нисковъглеродните източници на електроенергия, включително вятър, слънчева енергия, хидроенергия и ядрена енергия. След като изпревариха въглищата за първи път през 2019 г., нисковъглеродните източници са се насочили към увеличаване на своята преднина през тази година, за да достигнат 40% от глобалното производство на електроенергия - 6 процентни пункта над въглищата. Производството на електроенергия от вятърна и слънчева енергия продължава да се увеличава през 2020 г. чрез функционирането на нови проекти, които са били завършени през 2019 г. и началото на 2020 г.

Последна актуализация: 23:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 6 rate down comment 7
Императорът
преди 3 години
Делът на ВЕИ расте, поради общия спад на енергопотреблението и защото техния ток се изкупува с приоритет дори и да е най-скъп. Кого лъжете? Защо ВЕИ не се конкурират с останалите производители на пазарен принцип? Иначе сам аз съм против въглището.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
7Hahotoдо:fonпреди 2 часаС День победы Фончо!========== Уж запален рублофил, па не можеш едно изречение правилно да вържеш на руски, та трябва някой от другия лагер да те поправя!:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 6
fon
преди 3 години
А-а, Честит ти ден на савецката окупация и на всички слуги на Русия у нас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 9
Hahoto
преди 3 години
И да знаете въглищата са ЕДИНСТВЕНИЯ местен ресурс, който гарантира енергийната НЕЗАВИСИМОСТ на страната. Да стопанистват се супер неизгодно в нашата квази държава, и благодарение и на зелените талибани в ЕС, ще бъдат заменени от: китайски ВЕИ, руски и американски ГАЗ, руско ядрено гориво, внос на ток от "пушливи" ТЕЦове на въглища от Турция, и разбира се всичко това ще е за сметка на енергийната сигурност! Да си зелено модерен е чудесно, но за жалост нямаме Шведския фонд зад гърба си, а и да имахме с този олигархичен модел на държава е все тая. Когато си *** да внасяш цялата си енергия и да те скубят чужди и твои юзбашии и да плащаш приумиците на зелените талибани, за техния рахатлък, е хак да ти е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 4
Ivel
преди 3 години
Спомням си още едно стихотворение от училище, някъде от 68-70 година:Горд завод издига своя бял комин, чак до облаците стига черният му дим!Яко а? А плочките в пустинята не прекриват ли пътя на камилите, тия хора нямат ли си там зелени и всякъкви там умни и красиви?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 5
Hahoto
преди 3 години
С День победы Фончо! - на тая дата си бил увит в килим и си смърдял на пърлено!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Соц кратуната има нужда от димящи комини, за да види просперитет. Без смрад и сажди, според него няма икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 4
khao
преди 3 години
като кажеш А, кажи и Б, не крий че въгледобива също е силно субсидиран от държавата, щото така изглежда че прокарваш опорки! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 4
fon
преди 3 години
В Абу Даби соларния ток е вече $13.5/МВч или под 25 лева, което не може да се постигне с никакъв друг източник.http://taiyangnews.info/markets/worlds-lowest-solar-tariff-for-2-gw-abu-dhabi-tender/Вярно там слънцето е силно, земята в пустинята е без пари и при арабите лихвите са забранени, но тази цена след време и в България ще е факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
fon
преди 3 години
Хората започнаха да ценят чистия въздух все повече. Само някакви соц отломки още си мечтаят още да дишат пушеци. Интересно е, че някои предричаха увеличение на газа за регулиране на ВЕИ, пък ВЕИ реално намаляват и потреблението като цяло и на газ тъй като се нуждаят от регулиране само в кратки отрязъци от времето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още