IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васил Божков: България не е правова държава

Бизнесменът призна, че често е разговарял с министъра на финансите Владислав Горанов и това може да се докаже

10:16 | 08.05.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

България не е правова държава. Това заяви в интервю за bTV бизнесменът Васил Божков. Той уточни, че е невинен и ще се върне в България в подходящия момент и когато е уверен, че законите се спазват.

Припомняме че бизнесменът беше задържан в края на януари в Обединените арабски емирства, след като беше обявен за издирване от България. На 31 януари главният прокурор Иван Гешев обясни, че екстрадирането му в България зависи от местното законодателство. Срещу бизнесмена са повдигнати 11 обвинения, включително за ръководене на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице и подбудителство към престъпление по служба.

В началото на днешния телефонен разговор Божков призна, че е прекарал 2-3 седмици в затвора "Ал Ахбар", където не е имал телефон, бил е със затворнически номер и "все едно не е съществувал“. В момента той се намира в Дубай, като по думите му обитава апартамент под наем и „се чувства добре“. Той твърди, че няма собственост в емирството. 

Божков разказа още, че няма никакви ограничения, разхожда се свободно по улиците без охрана. Той допълни, че би имал притеснения за сигурността си, ако се върне в България. По думите му с Георги Попов (б.р. - собственик на ФК „Левски“ и също издирван от българската прокуратура) са заедно.

Бизнесменът посочи, че не се е срещал с представители на българските власти в Дубай. Според него  от прокуратурата също не са правили опити да се свържат с него. „Аз си вдигам телефона, не знам защо прокуратурата не се опита да се свърже с мен“, посочи той и загатна, че подготвя сигнал до държавните институции в тази връзка.

Той обяви, че не е избягал от България, а е заминал по работа и уточни, че заповедта за арест била издадена два дни след неговото заминаване.

Божков отправи серия обвинения към управляващите. Според него страната се управлява от хунта, а премиерът Бойко Борисов е унищожил футболния клуб „Левски“.  Той заяви, че е готов да предостави акциите на клуба на привържениците, макар да смята, че това трудно може да стане в момента. „Ако се махнат тези запори, които са напълно незаконни, Левски няма да има проблеми. Другият вариант е да ги върна там, откъдето съм ги взел. Или да ги дам на феновете, но не виждам бъдеще за „Левски“, заяви още той

Божков каза още, че с лека ръка са унищожили и бизнеса му. „С промените в закона за хазарта с лека ръка се отказаха от всичките 500 милиона, които плащах", посочи той.

Бизнесменът призна, че често се е срещал с министъра на финансите Владислав Горанов и са си говорили. По думите му това лесно можело да се докаже с разпечатки, тъй като са си писали SMS-и и са разговаряли по телефона. „Да не би г-н Горанов да твърди, че не се е срещал с мен многократно? Не вярвам", каза Божков.

През януари главният прокурор Иван Гешев определи бизнесмена като „най-опасния българин“. Според Божков това са безпочвени обвинения. „Да се хвърлят обвинения от прокуратурата и да се представят хората като виновни без влязла в сила присъда мисля, че е незаконно. Това го има само при тоталитарните режими. Гешев реши, че съм виновен ли, как?“, заяви Божков. На въпрос дали е подавал сигнал в прокуратурата, отговори: "Бях възпрепятстван. Как да го направя - от затвора ли? В момента не съм (в затвора), може би подготвям сигнал. Той няма да е само до прокуратурата, а до всички институции и до всички медии".

В последните месеци бизнесменът често се обръща към медиите и наруши дългогодишното си мълчание. Предните два официални коментара обаче бяха писмени. На 31 януари той обяви, че произнасянето на присъди от името на прокуратурата в ефира на национални медии е не само незаконно, но е и грубо погазване на конституцията и е характерно за управленията на нацистка Германия и комунистическия режим в СССР. На 25 март пък поредна фирма за залози, свързана с бизнесмена, остана без лиценз. Става дума за „Еврофутбол“, а ден по-късно Божков обяви с писмо до медиите, че данъците и таксите, които са били плащани досега по закон, могат да се окажат престъпление. „Всеки може да бъде преследван. Семейството му също. Ако сте работодател, служителите ви могат да бъдат задържани, а бизнесът ви – заграбен“, каза тогава той.

Божков изрази съжаление, че невинни хора като съпругата му „ги държат в ареста като заложници“. Всички, които ме познават, са наплашени, посочи той и уточни, че в момента той няма пари, но има доста богати приятели, които му давали милиони. По отношение на колекцията си от предмети на изкуството Васил Божков заяви, че "талибанът Гешев и неговите слуги" разрушават културно-историческото наследство. Той е подал иск срещу изземването на колекцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
dikens15
преди 3 години
Да не си клакъор на Пеевски ть ппако
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
dikens15
преди 3 години
Сериозно ли??? И какви са закононарушенията на господина, според вас другарю комунист, освен че има пари??? Жалка миз ерна комунистическа отре пка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
penman
преди 3 години
Крадецът вика "дръжте крадеца" .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Леле, кой тръгнал да дава оценки, най-"правовия" бизнесмен, който във всяка една правова държава, досега да търка нара в затвора.Наглец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още