IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вината на Джонсън за кризисния мениджмънт на Великобритания

Рано или късно британците ще поискат премиерът да понесе отговорност за нехайното отношение към коронавируса

13:12 | 08.05.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Jason Alden/Bloomberg</p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Когато Борис Джонсън се появи за първи път пред обществеността след възстановяването си, той направи това със силни думи, както обикновено: Великобритания има „очевидни успехи" в борбата срещу коронавируса, заяви британският премиер. Скандално твърдение, дори за нашите географски ширини.

В крайна сметка именно във Великобритания има най-много жертви от всички европейски страни. Дълго време британците смятаха, че са в безопасност - измамени от политик, който смяташе, че е непобедим.

В началото на март, когато България взе строги мерки, а в Германия министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер отказа да стисне ръката на канцлера Ангела Меркел, островът се смееше на толкова уплашените германци. Джонсън заяви, че няма да спре да се ръкува дори когато посещава заразени хора в болницата. И го направи.

Но бързо стана ясно колко погрешно премиерът оцени ситуацията. Още преди той да бъде преместен в интензивното отделение на болницата в Лондон, в медиите се появиха снимки на медицински сестри, които се опитваха да се предпазят от вируса с торби за боклук.

Не беше възможно дори да се увеличи броят на проведените тестове, както бе изисквано и обещано от „Даунинг Стрийт“. Заветната цел от 100 000 теста на ден беше постигната едва в края на април, защото британците промениха метода на броене.

Фактът, че Джонсън сам се бореше с вируса седмици наред по време на кризата, не го освобождава от отговорност. Ако беше предприел всеобхватни мерки още от самото начало, Великобритания може би щеше да се утвърди отново като лидер. Но Островът неумолимо се насочваше към тъжните рекорди на смъртта. Броят на смъртните случаи в страната вече е 30 615. Великобритания е на второ място в мрачната статистика след Съединените щати.

Британците все още са твърде заети с последствията от лошия кризисен мениджмънт, за да се страхува премиерът за своя пост. Но рано или късно ще възникне въпросът до каква степен той трябва да носи отговорност. И тогава Борис Джонсън вече няма да може да разсее общественото внимание към грешките си просто със силни думи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
ssonyy
преди 3 години
Пилците ще се броят на есен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Grosss
преди 3 години
То не се знае дали наистина е оздравял и след някой и друг месец айдес останалите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Mechkata
преди 3 години
Да бе, ще му търсят отговорност - глупости. Ще му правят курбан-пай, затова че е оцелял и ще му пляскат на пламенните речи достойни за театралната сцена. Струва ми се, че смъртността от вируса е право пропорционална на самочувствието на населението + плоскомозъчието на управляващите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още