IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sotheby’s търси 150 000 долара за чифт маратонки на Майкъл Джордан

Моделът е Nike Air Jordan 1s в бяло, червено и черно с автограф

14:19 | 09.05.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Аукционната къща Sotheby’s се надява да спечели от две особено популярни в момента тенденции – пазаруването онлайн и носталгията по спортни величия като Майкъл Джордан.

Компанията предлага на онлайн търг чифт от маратонките на легендарния баскетболист, носени по време на мач, съобщава Bloomberg. Моделът на Nike Air Jordan 1s в бяло, червено и черно с автограф се очаква да донесе 150 000 долара. Наддаването започна в петък по обяд в Ню Йорк и ще продължи до 17 май, заявиха от Sotheby’s.

Джордън е особено популярен отново след излъчването на документалния минисериал „The Last Dance“. Десетте серии проследяват кариерата на Джордън и спечелването на шестата шампионска титла на неговия отбор Chicago Bulls през сезон 1997/1998. Всяка седмица около 6 млн. души гледат предаването.

Маратонките станаха особено популярни през последното десетилетие, като някои колекционери са готови да платят десетки и дори стотици хиляди за чифт. В сайта за онлайн търговия на сникърси StockX могат да бъдат открити чифтове за до над 20 000 долара.

Рекордът за най-скъпа продажба на маратонки на аукцион се държи от Sotheby’s и е от миналата година, когато купувач плати 437 000 долара за чифт Nike „Moon Shoe“.

Заради коронавируса дейността на аукционната къща премина почти изцяло онлайн. През март и април Sotheby’s осъществи 32 онлайн продажби, генерирайки общо 60,4 млн. долара. Миналия месец гривна на Cartier намери нов собственик срещу сумата от 1,3 млн. долара.

Sotheby’s отложи своите аукциони на живо през май, на които трябваше да бъдат предложени съвременни и импресионистични творби за края на юни. Този месец в продажба ще бъдат пуснати някои произведения на изкуството с по-ниска стойност от същите категории, като очакванията са общо да бъдат събрани 20 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
ДХДО
преди 3 години
Aбсолютно същия модел го имам. Давам ги на половината пари или заменям за едностаен в затворен комплекс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
terziеv
преди 3 години
E, толкова ли не можете да "потърсите" хора с поносим английски!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още