IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кадиев: Законов текст е позволил на Божков да внесе 700 млн. лв. по-малко в хазната

Над хазартния бос е имало политически чадър и Владислав Горанов трябва да понесе отговорност, смята бившият депутат

13:22 | 11.05.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Двусмислен текст в Закона за хазарта от 2013 г. е дал основание на бизнесмена Васил Божков да внесе 700 млн. лв. по-малко в хазната. Това обяви в ефира на bTV Георги Кадиев, бивш зам.-министър на финансите и бивш депутат от БСП. Въпросният текст е внесен през 2014 г. от Менда Стоянова (ГЕРБ), председател на бюджетната комисия, Емил Димитров (гражданската квота на ВМРО), сега министър на екологията, и Диана Йорданова, зам.-председател на КФН, уточни Кадиев.

Припомняме, че сагата облагането на хазарта и национализацията на Националната лотария започна още в началото на годината, като от тогава никой не желае да поеме отговорност за спорните законови промени, които са позволили хазната да бъде ощетена. 

Кадиев твърди, че е предложил да бъде записано, че по-ниска ставка може да има само за „хазартни игри, организирани в игрални зали“, но това предложение не е прието.

„В закона остана „за хазартни игри“ и няма обяснение кои са тези хазартни игри. Липсващите думички „организирани в игрални зали“ дават основание на Божков да каже: „Лотарията е хазартна игра и съответно аз се облагам по различен начин“. Той може да не е прав, може да е прав, в крайна сметка ще има съдебни дела, те ще го решат. Но самият факт, че в закона даваш възможност за двусмислие… означава за мен, че или тези хора, които са писали закона, са изключително некомпетентни, което не е вярно, или има умисъл. За мен категорично има умисъл. Не мисля, че тя е на Менда Стоянова, още по-малко на останалите съвносители, мисля, че е политическо решение на ГЕРБ. Тези загубени 700 млн. лв. са вследствие на действията на ГЕРБ, не на моите действия“, заяви Кадиев.

Той призна, че е имал само една среща с Божков през 2006 г., когато е бил зам.-министър на финансите. Тогава хазартният бос е бил изпратен от тогавашния министър на финансите Пламен Орешарски при Кадиев, за да иска от него да оттегли предложението си за увеличаване на данъка за хазарта от 8% на 10%. Георги Кадиев е отказал и след половин година отлагане на гласуването на законопроекта в крайна сметка е прието увеличението.
Според Кадиев над Васил Божков е имало политически чадър и финансовият министър Владислав Горанов трябва да понесе отговорност за скандала.

Припомняме, че миналата седмица хазартния бос даде интервю от Дубай, в което призна, че често се е срещал и разговарял с министъра на финансите Владислав Горанов. Божков дори го призова да подаде оставка.

В края на разговора днес Кадиев попита как е възможно пет години финансовото министерство, което е принципал на Държавната комисия по хазарта, да не знае за "двойното облагане". „Добре, аз направих грешка, но я оправих първата година, а те какво правиха пет години?“, попита бившият депутат. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
vladi_guetzov
преди 3 години
Законите написани умислено двусмислено от корумпираните законотворци ,за да има вратичка , за да се избегне истинско правосъдие ,подстрекават кражбите ,мошенничествата и корупцията в България., политически чадъри ,задкулисни партийни интереси ,мръсни бизнеси и съмнителни и престъпни бизнесмени и др и др.България е изпаднала в ситуация крадците , мошенниците и корумпираните/ имащи политическата и финансова власт/ да пишат закони сами срещу себе си или да се съдят, което обезмисля всякакво правосъдие и законност в страната.Сегашното ни икономическо и социално положение се дължи именно на това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
serafima
преди 3 години
Има ли изненадани от опитващите се да мислят и си обясняват нашето законодателство? Дори за конкретния случай се спомена още в началото на така наречения скандал с Васил Божков, но проправителствени анаЛИЗАТОРИ се правят на утрепани и забравят да го споменават. За Горанов да на говорим. Той е толкова ЯСЕН! Него постфактум ще го коментират "смелите".Всеобщо е мнението, че законите у нас се подготвят в угода на едрия бизнес и под негова диктовка. Резултат - най-силно развита корупция в БГ в ЕС и МНОГО задно място по свобода на словото в света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Mechkata
преди 3 години
Поредния цирк който се разиграва пред очите на хората. Бизнесмени се срещат с политици и определят законови промени - нищо ново от "модерния" свят.Интриги в стил "ама той така каза, а той така направи" - жалка картинка. Жалки бизнесмени, жалки управляващи - жалки сме и ние, че им позволяваме да ни тропат хора по главите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Shadow1
преди 3 години
Но той българския закон е пълен с двусмислия... Как така този депутат се учувда че и в този случай еимало такова. Просто винаги се е писал двусмислено и после се тълкува до безкрай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още