IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови мерки за 5 млн. лв. ще подпомагат културния сектор

Моноспектакли, представления на открито и помощ за свободните творци, са част от новите мерки в подкрепа на културния сектор

17:03 | 11.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: НДК</em></p>

Снимка: НДК

Отпускат се още 5 млн. лева за култура и изкуство. Новите мерки са за укрепване дейността на свободните творци, свободните организации и неправителствените организации в целия сектор. Това обяви министърът на културата Боил Банов. Средствата са от бюджета на Министерския съвет.

„Според българските критерии свободен артист включва актьори сценографи, музиканти и всички, които работят в сферата на изкуството български творци“, поясни той.

Министърът информира, че след разговора с премиера към досегашните 2,5 млн. лева за подкрепа на творците от частния сектор ще има още 5 милиона лева по програмите.

Програмите, по които се отпускат средствата, са няколко.

По половин милион лева са предвидени за създаване на нови театрални постановки, музикални изкуства, за танцови спектакли, за проекти в областта на визуалните изкуства.

С още 800 хил. лева ще бъде отворена по-късно програма за разпространение на театрални, музикални, танцови изкуства.

Целта е да излизат актьорите на сцена и да пътуват из страната. Да се потърсят по-камерни спектакли и ако има възможност за това, да се премине към по-нормална работа, но всичко ще зависи как се развива този неприятен вирус“, препоръча Банов.

Подкрепа за цирка

Той потвърди, че ще има подкрепа и към малките авторски кина, цирка, и всички структури, които дават възможност за изява на всички творци, като там ще се прехвърлят 1,5 млн. лв. чрез бюджета на правителството.

„Още 700 хил. лева отиват за Фонд „Култура“ за малки грантове, свързани с единични артисти и целта е да провокират изява на културен продукт чрез интернет“, каза още Банов. Той отбеляза и че 1,9 млн. лева има Фонд „Култура“ за проекти и програми, които в голямата си част вече са започнали.

„През Норвежката програма се разпределят над 7 млн. лева, които са отново за свободни артисти, НПО, за съвременни изкуства. Това са програми с норвежки партньори за съвременно изкуство, със сериозни проекти, отбеляза министърът на културата и поясни, че това е междинен етап в подкрепата на целия сектор и ще има още допълнителни мерки. Той информира, че писателите и поетите влизат в социалната мярка, както беше досега.

„В програмите за библиотеките и захранване на фондовете са направени две много важни мерки - не се иска самоучастие и административните разходи са до 35% от стойността на проекта“, разкри Банов.

По думите му вече се обсъжда се и мярка за големите киносалони. Предвижда се те да отворят в моловете, където вече работят банките.

От днес се разрешава отварянето на музеи, галерии и библиотеки при спазване на определен ред, според указанията на министъра на здравеопазването. Разрешават се концерти, театри на открито, при допустима 30-процентна пълняемост на местата за зрителите и при спазване на всички противоепидемиологични мерки. Разрешава се посещенията и работата на кината, пак при 30% пълняемост на салоните.

Министърът на културата съветва всеки организатор на събитие да го провежда при определени условия, които включват влизане и излизане от различни места, дезинфекция на ръцете на зрителите при влизане и ползването на маски.

Банов потвърди, че досега държавата пое пълна гаранция върху средствата на всички културни институти, като гарантира заплащането в тези сектори до шест месеца след извънредното положение.

Няма никакво намаление и ощетяване на бюджетите на хората, занимаващи се с култура и изкуство, както и при археолозите, потвърди министърът на културата. - За киното парите са съхранени и подготвени за стартиране за тяхната дейност за производство. Във всички сектори няма нито един ощетен.“

Последна актуализация: 23:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още