IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша и Унгария предвкусват добри възможности от решението на съда в Карлсруе

Експерти предупреждават, че правните основи на ЕС са разтърсени от решението срещу програмата за изкупуване на облигации на ЕЦБ

20:34 | 11.05.20 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Piotr Malecki/Bloomberg</em></p>

Снимка: Piotr Malecki/Bloomberg

Европейският съюз търси начини за разрешаване на конституционната криза, която заплашва да отслаби правната спойка, поддържаща целостта на блока, пише Financial Times.

Решението на Германския конституционен съд от миналата седмица, отхвърлящо решение на Съда на ЕС за паричната политика, беше най-откритото и значително предизвикателство, отправяно някога към най-висшата съдебна инстанция в Европейския съюз, казват експерти. В комюнике в петък, определено от експерт от ЕС като „вик за помощ“, Съдът на ЕС предупреди, че правният ред на блока може да е в опасност.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в писмо в събота до германския евродепутат Свен Гайголд, че Брюксел обмисля варианти, включително съдебни действия срещу Германия. Но най-непосредствената опасност се крие на изток, където Варшава и Будапеща вече имат правни неприятности с Брюксел и може да станат по-дръзки след неподчинението на Германския конституционен съд. Експерти се страхуват, че съдилищата в други страни също ще започнат да атакуват Съда на ЕС.

„Техниката, която използваха, да могат да отсъждат сами вместо да следват съда в Люксембург е опасна“, коментира Кеес Стерк, високопоставен холандски съдия, който е председател на Европейската мрежа на съветите за съдебната власт, представляваща националните органи в подкрепа на съдебната система в Европа. „Те опитаха да не взривят системата в Европа, но не съм напълно убеден, че успяха“, допълва той.

Миналия вторник Конституционният съд в Карлсруе поиска от германското правителство да се увери, че Европейската централна банка е направила „оценка на пропорционалността“ на програмата си за обратно изкупуване на облигации в рамките на три месеца. Ако не бъде дадена задоволителна оценка, Бундесбанк ще трябва да се оттегли от програмата. Съдът оспори част от решение на Съда на ЕС от 2018 г., който одобри програмата за обратно изкупуване на облигации на ЕЦБ, определяйки го като „неиздържано от методологична гледна точка“.

Мигел Мадуро, преподавател във факултета по транснационално управление към Европейския университетски институт, казва, че макар и преди да са ставали сблъсъци между национални съдилища и Съда на ЕС, това е отбелязало безпрецедентна ескалация. „Това е открито предизвикателство от Германския конституционен съд към Съда на ЕС и затова е толкова рисковано“, казва той.

Конфликтът веднага насочи вниманието към Полша и Унгария заради съществуващите им правни битки с европейските институции. И двете страни са изправени пред процедури по член седем от договорите за ЕС, заради които може да загубят правата си за гласуване като страни членки на блока, въпреки че се зарекоха да се защитават помежду си.

Политици от полската управляваща партия Право и справедливост, която често обвинява ЕС, че е превишавал компетенциите си в петгодишната битка за промени в полската съдебна система, побързаха да определят постановлението на германския съд като отмъщение.

Полският премиер Матеуш Моравецки заяви пред германския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung, че постановлението на съда в Карлсруе е едно от най-важните в историята на ЕС и е установило, че „Съдът на ЕС няма неограничени правомощия“.

Последна актуализация: 23:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 3 години
не баце, Слави трифонов ще е... да ви угодим! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
wag1111
преди 3 години
С промените, които се гласуват в последно време, ако продължава ЕЦБ да не се съобразява с Германия, то тя най-вероятно, ще последва Великобритания. От скромното ми наблюдение през последните години с въвеждане на някой промените в своето законодателство, само чака повод за да го направи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Ironhorse
преди 3 години
ЕЦБ нарушава европейското правило за 3% бюджетен дефицит и до 60% дълг от БВП на страна-членка, като стимулира задлъжнелите да взимат още повече кредити, чрез програмата за количествени улеснения, т.е. да се купува боклучав дълг до безобразие.Германия казва на това СТОП ! И колкото и да се пънат от Брюксел, Париж, Рим, Мадрид и още банда мързеливи прахосници, мандалото лопна.Германският конституционен съд каза:1. Съдът на ЕС не е върховен и над конституционните на държавите-членки2. Съдът на ЕС има точно определена юрисдикция и не може да я надскача.3. Решенията на Съда на ЕС не обвързват държавите-членки, ако са взети в разрез с Европейското право и Общата теория на правото.Ето затова Брюксел е изпаднал в амок, защото Германия казва очевидното и издърпа властта изпод краката на еврочиновниците.Италия и Франция бяха на път да създадат перфектния банков обир на хилядолетието, като заобиколят издаването на общи евро-облигации или корона-облигации, не взимат помощ от стабилизационните фондове, където за да вземеш отдаваш суверенитет, а решиха да източат Германия , чрез печатане на евро до повръщане и купуване на боклучав дълг за гарантиране на издадените евро.За мен Кристин Лагард е пътник.Бундес банк ще спре да бъде кредитор на ЕЦБ и кулата от карти ще се срути.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
Hahoto
преди 3 години
И като как си я представяш тая федерация!? На мястото на Винету, вечер ще гледаме само кака Урсула!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още