IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп се застъпи за Мъск и също призова за отваряне на завода на Tesla

Президентът призова властите в Калифорния да разрешат работата на фабриката, като според него това трябва да стане веднага

19:44 | 12.05.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на САЩ Доналд Тръмп. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп призова властите в щата Калифорния да позволят на производителя на електромобили Tesla Inc. да отвори отново своя завод  за сглобяване на превозни средства във Фремонт, съобщава Ройтерс.

„Калифорния трябва да остави Tesla и Илон Мъск да отворят завода сега. Може да се направи бързо и безопасно”, написа Тръмп в Twitter. 

В понеделник (11 май) главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск заяви, че производството се възобновява в единствения американски производствен център на концерна, като отхвърли заповедта на местните власти съоръжението да остане затворено. Той заяви също, че ако някой трябва да бъде арестуван, това трябва да е той.

За момента от Tesla не са коментирали туита на Тръмп.

Президентът на САЩ се стреми да рестартира американската икономика и американските граждани отново да се върнат на работа само месеци преди новите президентски избори, към които Тръмп се е устремил с желание за победа.

Вече няколко години той води спорове с Калифорния по редица проблеми, включително имиграцията, стандартите за ефективност на горивата, финансирането на високоскоростна железопътна линия и многобройните екологични проблеми.

Тръмп досега се е срещал няколко пъти с Мъск по време на своето президентство.

През януари президентът на САЩ каза пред CNBC, че бизнесменът е „един от нашите големи гении и ние трябва да защитим нашия гений“.

Отделните щати и големите американски градове експериментират с начините за безопасно отваряне на икономиката, след като а коронавирусът затвори бизнеса и остави десетки милиони американци без работа. В цялата страна големите производители на автомобили започват да отварят отново своите заводи.

Oт седмици Мъск не крие гнева си заради ограниченията, които не позволяват на завода на Tesla да оперира. В събота той заплаши да оттегли компанията от Калифорния и да премести дейността си в Невада или Тексас. Tesla има около 20 000 служители в района на Залива на Сан Франциско, близо половината от които са в завода във Фремонт.

Губернаторът на Калифорния Гавин Наваро се опита да облекчи напрежението по-рано в понеделник, като заяви, че според него компанията за производство на електрически автомобили ще може да започне работа още следващата седмица. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
V.At.
преди 3 години
По данни на института Джон Хопкинс в към днешна дата в Калифорния има 71047 заразени и 2 882 починали.Вчера, може би неоснователно, се присмях на "психологичната граница от 2000 заразени в България". Не знам каква е "психологичната граница" за починали и какво би се случило след това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
Той ги прати да пият белина, дреме му, че още 300 са се заразили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 5
Ironhorse
преди 3 години
Я се навирай обратно в землянката ...Два месеца в дупката, изпълзя и взе да ръсиш още по-големи тъпотии.Я кажи за помощта дето САЩ са дали на Русия, *** безплатно, а не както вашата платена от САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
baba_meca
преди 3 години
Президента на САЩ подстрекава към престъпление,,,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
И какво сега, ще признаем, че щатските закони са само за конете?Не за лъвовете, а? Нито пък за нашите глезени момчета!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още