IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво е общото между пазара на петрол и пазара на добитък?

Пандемията доведе до хранителна несигурност, а месото, освен петрола, е стоката, която най-много влияе на инфлацията в развиващите се пазари

17:49 | 13.05.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Освен пазара на петрол, още един пазар преживява безпрецедентна несигурност заради пандемията – пазарът на добитък, посочва Goldman Sachs в свой анализ, цитиран от CNBC.

Прогнозата на банката идва в момент, в който пандемията подтикна много страни да блокират икономиките си. Това създаде безпрецедентен шок при търсенето на енергийните пазари, като цените на петрола в САЩ паднаха до отрицателна територия.

„Инвеститорите не искат и да чуят за петрола. Ще отнеме много време, преди да се върнат обратно към него“, коментира Джеф Къри, ръководител на изследователското звено за стоките на Goldman Sachs, по време на видео разговор с репортери.

Пандемията предизвика смущения и в хранително-вкусовата промишленост, а фермерите са изправени пред явен пазарен дисбаланс. В тази връзка Къри казва, че пазарът на добитък е също толкова несигурен, колкото и пазарът на петрол.

„И двата пазара споделят нещо общо: нанасяте щета на доставките, отнема известно време, за да видим възстановяване“, коментира той.

Къри подчертава, че още преди коронавирусната криза е имало проблем с добитъка, който при тези условия се задълбочава.

Хранителна несигурност

През последните седмици и месеци в 187 страни или територии се предприети ограничителни мерки в опит да се забави разпространението на коронавируса. Всяка страна въведе различни ограничения, но общите са спиране на неналежащите пътувания, затваряне на училищата, забрана на публичните събирания, затваряне на заведения, музеи, кина и други пространства.

Това доведе до срив в търсенето на храни от хотелиерската индустрия. Някои американски фермери решиха да не събират реколтата от плодове и зеленчуци и оставиха всичко на полето. Млекопроизводители в САЩ разливаха млякото, което не успяваха да продадат – по-голямата част от продукцията си.

Междувременно обаче заради случаи на заразени с Covid-19 работници в месопреработвателни предприятия производства от сектора бяха затваряни. Това доведе до забавяне на цялостното производство. В резултат нарастват опасенията дали индустрията може да отговори на търсенето на свинско, говеждо и пилешко месо.

В същото време хранителните банки отчитат масивен недостиг. Feeding America - най-голямата мрежа от хранителни банки в САЩ, предупреди, че броят на децата в страната, които изпитват хранителна несигурност, може да достигне 18 милиона в резултат на пандемията. Предишният рекорд е 17,2 милиона, регистриран от американското министерство на земеделието в разгара на рецесията през 2009 г.

Какво е общото между петрола и месото?

Анализатори от Bank of America Securities посочват в изследователска бележка, публикувана в края на миналия месец, че животновъдите в САЩ вероятно "ще понесат огромна финансова тежест" в резултат на коронавирусната криза.

Очакванията са по-голяма тежест да понесат преработвателите на свинско месо.

Скоро след публикуването на тази бележка обаче анализаторите спряха да предупреждават за перспективата рафтовете с месо в магазините да останат празни. Те обаче подчертават, че тези опасения съществуват и са сериозни, ако предприятията не отворят скоро отново.

САЩ въведоха специална програма на стойност 3 млрд. долара, с която започват да изкупуват земеделска продукция. Президентът Доналд Тръмп заяви чрез Twitter, че програмата вече започва да действа.

Къри от Goldman посочва, че стадата от говеда и свине са "значително намалени" през последните седмици. Той подчертава, че месото, както и петролът, има голям принос към инфлацията на развиващите се пазари.

По думите му това ще са двете най-важни стоки през тази, следващата година и след това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 3 години
най голямо влияние имат говедарите ? :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още