IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калифорния капитулира пред Tesla и Илон Мъск

След „продуктивни дискусии" с представители на производителя на електрически автомобили той може да разшири „минималните бизнес процеси"

09:34 | 14.05.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Един от най-забележителните корпоративни и правителствени конфликти в рамките на причинената от коронавируса криза изглежда е разрешен: Tesla и властите в Калифорния прекратяват със сделка спора си за възобновяване на дейността на единствения американски завод за сглобяване на автомобили на концерна.

След „продуктивни дискусии" с представители на производителя на електрически автомобили Tesla вече може да разшири „минималните бизнес процеси" до евентуално възобновяване през следващата седмица, съобщи администрацията на окръг Аламеда в Twitter. В завода обаче трябва да се спазват допълнителни строги мерки за безопасност.



От съобщението за печата не стана ясно дали Tesla ще бъде изправена пред някакво наказание за повторното си отваряне в понеделник в нарушение на окръжните заповеди, предава CNBC.

В съобщението се казва, че полицията на Фримонт ще провери дали Tesla държи на своята част от споразумението. Освен това показателите за общественото здраве в областта трябва да останат стабилни или да се подобрят, за да може фабриката да остане отворена.

„Ние ще работим с полицейското управление във Фримонт, за да се уверим, че Tesla се придържа към физическото отстояние и че са приети съгласувани мерки за безопасност и здраве за техните работници, докато се подготвят за пълно производство“, се казва в съобщението.

Фабриката на Tesla отвори врати в понеделник, като Мъск практически предизвика местните власти да го арестуват. Работата в завода очевидно е продължила и във вторник. Компанията изпълни крайния срок в понеделник, за да представи конкретен план за защита на безопасността на работниците.

Но повторното отваряне противоречи на заповедите на здравните органи, които считат фабриката за несъществен бизнес, който не може да бъде напълно действащ при ограничения, предназначени да забавят разпространението на новия коронавирус.

Министерството на здравеопазването предупреди в понеделник, че компанията работи в нарушение на местните здравни заповеди и заяви, че се надява Tesla да „спазва допълнителните мерки за прилагане“, докато окръгът не одобри специфичен за завода план, изискван от щата.

Щатският закон позволява налагане на глоба до 1000 долара на ден или до 90 дни затвор за работа в нарушение на здравните заповеди. Заводът във Фримонт, град с над 230 000 души на юг от Сан Франциско, беше затворен от 23 март. В него работят около 10 000 работници.

Експертите в областта на общественото здравеопазване хвалят ограничителните мерки за оставане у дома за забавяне на разпространението на новия коронавирус, помагайки на болниците да се справят с наплива от случаи. Коронавирусът причинява леки или умерени симптоми при повечето хора. Но той уби повече от 80 000 души в САЩ, като броят на смъртните случаи нараства.

Окръг Аламеда беше сред шестте области в района на Залива на Сан Франциско, които бяха първите в щата, наложили заповеди за престой у дома от средата на март. Губернаторът Гавин Нюсъм неведнъж е казвал, че окръзите могат да налагат ограничения, които са по-строги от държавните заповеди.

Мярката в района на залива беше удължена до края на месеца, но окръзите планират да разрешат някои ограничени бизнеси и производство от 18 май - в деня, в който автопроизводителите в Детройт планират да отворят отново заводите за сглобяване на автомобили. Някои заводи за авточасти трябваше да рестартират производството тази седмица.

150 000 американски работници на автомобилните производители в Детройт, представени от Съюза на обединените автомобилни работници, се договориха за допълнителни предпазни мерки. Работниците на Tesla нямат профсъюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
Ай с'я Тикви и Мутри телевизионни да капитулират пред нормалните български предприемачи!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
фиг.1
преди 3 години
Страхливци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още