IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще ускори закупуването на американски селскостопански стоки

Пекин разреши вноса на ечемик и боровинки от САЩ

10:39 | 14.05.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg Creative Studio</em></p>

Снимка: Bloomberg Creative Studio

Китай вероятно ще ускори закупуването на американски селскостопански стоки и ще приложи първата фаза от търговската сделка със САЩ, коментира Джан Хуа, директор в държавната селскостопанска търговска къща COFCO на онлайн индустриална конференция, цитиран от Ройтерс.

Соята е основната селскостопанска стока, която САЩ изнасят за Китай, допълва информационната агенция.

В момента обаче в Китай са се натрупали огромни запаси от соя. На този фон и заедно с падащите маржини купуването на соя от САЩ може да се окаже неизгодно, посочва Джан.

Китайският внос на соя през 2019/2020 г. се очаква да достигне 87,50 млн. тона, казва Джан. От тях около 13,70 млн. тона се очаква да дойдат от САЩ.

Същевременно Китай разрешава вноса на ечемик и боровинки от САЩ от днес. Решението идва, след като Пекин се съгласи през януари да увеличи вноса на американски селскостопански продукти с допълнителни 32 млрд. долара за период от 2 години като част от първата фаза на търговската сделка.

Наскоро Китай започна и антидъмпингова процедура срещу вноса на ечемик от топ доставчик от Австралия. Австралийските производители на зърно заявиха миналата седмица, че са информирани от Китай, че може да бъдат наложени мита от над 80% върху ечемика.

САЩ изнасят около 100 хил. тона ечемик годишно през последните години. Австралия е сред водещите износители с няколко милиона тона.

По-голямата част от американската реколта се отглежда по договор за местно производство на малц. Възможно е обаче да се увеличи износа за Китай на ечемик, който не отговаря на изискванията на пивоварите в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още