IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Втората вълна на COVID-19 ще има „сериозни последици“ за петролните пазари

Агенцията очаква предлагането на петрол да падне до 9-годишно дъно заради мащабните съкращения, предприети от големите производители на петрол

11:52 | 14.05.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Matthew Busch/Bloomberg</em></p>

Снимка: Matthew Busch/Bloomberg

Международната агенция по енергетика (МАЕ) заяви в четвъртък (14 май), че пазарните сили „демонстрират своята сила“ по отношение на предлагането на петролните пазари през последните седмици, но опасенията остават заради рисковете от втора вълна от инфекции с COVID-19, съобщава CNBC.

Международният петролен бенчмарк Брент се търгува срещу 29,72 долара за барел в четвъртък сутринта, като стойността му нарасна с 1,8%, докато цената на американския лек суров петрол WTI отчита ръст от над 2% до 25,84 долара за барел.

Предупреждението на МАЕ беше предшествано от изказването на изпълнителния директор на агенцията Фатих Бирол, който определи предишния месец като „черен април“, в който петролните цени достигнаха отрицателни стойности в САЩ.

Оттогава перспективите се подобриха леко и цените на петрола се възстановиха от априлския крах.

„Добивът на петрол реагира до голяма степен на пазарните сили и икономическата активност започва постепенно, но нестабилно възстановяване“, подчертават от МАЕ, като добавят: "Въпреки това все още съществува голяма несигурност". 

Според агенцията най-голямата от тях е свързана с възможността на правителствата да облекчат мерките за блокиране без да предизвикат втора вълна на инфекции с COVID-19.

Друг риск, според МАЕ, е дали производителите на петрол в рамките на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, известни с общото название ОПЕК+, ще успеят да постигнат мащабните съкращения в добива за балансиране на пазарите.

„Това са големи въпроси, а отговорите, които очакваме да получим през следващите седмици, ще имат големи последици за петролния пазар“, изтъкват от МАЕ.

Прогноза за търсенето

В своя месечен доклад за петрола МАЕ прогнозира спад в търсенето от 8,6 милиона барела на ден до 91,2 милиона барела дневно през тази година. Това е с 0,7 милиона барела на ден повече спрямо очакванията на агенцията от нейния предходен доклад.

Това прогнозирано понижение на потреблението на петрол, ако се осъществи, ще бъде най-големият спад в търсенето в историята, изтъкват от МАЕ.

От страна на предлагането агенцията очаква "грандиозен" крах от 12 млн. барела на ден през този месец, като по този начин количеството на пазарите ще падне до 9-годишен минимум от 88 млн. барела на ден.

МАЕ заяви, че намаляването на производството от страни извън пакта ОПЕК+, като Канада и САЩ, означава, че производството през април се е свило с 3 млн. барела на ден спрямо началото на годината. Според агенцията това свиване ще продължи и през юни, като стойността му ще достигне 4 млн. барела на ден и дори повече през следващите месеци.

Според МАЕ постепенното намаляване на ограниченията помага на търсенето да започне да се възстановява на енергийните пазари. Агенцията изчислява, че броят на хората, живеещи под някаква форма на карантина или социално дистанциране в края на май, ще спадне до 2,8 млрд. души в световен мащаб, което е спад спрямо скорошния пик от 4 млрд. души.

Въпреки това агенцията подчерта, че възобновяването на ръста на новозаразените с коронавирус би представлявало „основен рисков фактор” за търсенето на петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
щом тия казват че е нешо страшно, то последиците ше са бензин на пеесе кинта - 50$ ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още