IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Устойчивото строителство дава стимул на германската икономика

Строителните обекти в Германия останаха отворени по време на пандемията и вероятно ще смекчат удара от блокадата заради коронавируса

20:25 | 14.05.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

В борова гора югоизточно от Берлин работници разчистват трескаво дървета и строят пътища за новата гига фабрика на Tesla, показвайки, че строителната индустрия в Германия е продължила да работи по време на блокадата заради коронавируса за разлика от много други европейски страни, пише Financial Times.

Строителството генерира около 9% от брутния вътрешен продукт на Европейския съюз затова фактът, че повечето германски строителни обекти като завода на Tesla остават отворени трябва да помогне на най-голямата икономика в Европа да се справи по-добре от останалите страни, когато обяви данните си за първото тримесечие в петък.

“Наистина не беше лесно секторът да продължи да работи, имаше различни инициативи за спиране на строителството в Германия заради коронавируса, така че искахме да гарантираме, че всички мерки за хигиена и безопасност се вземат според изискванията“, казва Дитер Бабиел, ръководител на Германската асоциация на строителната индустрия.

Според него индустрията работи на около 80% от обичайния си капацитет в Германия заради нарушенията на работата, предизвикани от пандемията. Но това е много над нивото в други големи европейски икономики като Франция, Великобритания, Италия и Испания, където повечето строителни обекти затвориха за няколко седмици, а някои от тях още не са отворени.

Въпреки относително устойчивото представяне на строителния сектор в Германия икономиката на страната все пак ще отбележи най-голямото си тримесечно свиване от финансовата криза през 2009 г., след като наложената блокада през март замрази много други дейности.

Goldman Sachs прогнозира, че БВП на Германия през първото тримесечие ще намалее с 2,6%, което е по-голям спад от прогнозите на повечето икономисти, но все пак е по-добро представяне от рекордното свиване от 3,8% за тримесечието в еврозоната. Френската икономика се представи дори по-лошо със спад от 5,8% за същия период, тази на Испания отбеляза понижение от 5,2%, а на Италия – с 4,7%.

“Блокадата в Германия не беше толкова строга като в други страни от еврозоната, с не чак толкова строги методи – без затваряне на смятани за несъществени дейности, така че ударът не беше толкова тежък“, коментира Катарина Утермьол, икономист в Allianz.

Голямото промишлено производство в Германия беше засегнато от пандемията и индустриалното производство намаля с рекордните 11,6% на годишна основа през март, когато започна блокадата в страната. Това принуди някои заводи да затворят, а служителите да останат в дома си. Германският износ намаля със 7,9% същия месец, а продажбите на дребно бяха надолу с 2,8%. Но строителството беше един от малкото добре представили се сектори в страната, като производството дори нарасна с 1,8%.

Секторът, в който работят около 4 млн. души в Германия и 18 млн. души в Европа, беше принуден да преодолява редица препятствия, за да продължи да работи по време на пандемията.

Работниците трябва да пътуват до строителните обекти отделно, вместо да бъдат вземани с автобус или микробус всяка сутрин, а десетки хиляди работници мигранти в строителния сектор в Германия трябва да се самоизолират за две седмици, след като пристигнат в страната и след завръщане у дома. Освен това работниците трябва да носят маски и да спазват правилата за социално дистанциране на обектите, а секторът страда от недостиг на материали.

“В някои случаи, около 20 на сто от тях, трябваше да затворим строителни обекти заради карантинните мерки. Като цяло имахме по-високо ниво на болнични. В някои случаи имахме известни проблеми с доставките на материали, но все още получаваме керемиди дори от Италия. Нещата се случиха относително добре, много по-добре, отколкото се опасявахме в началото“, отбеляза Бабиел.

Това е позволило на повечето германски строителни обекти да продължат да работят като по гига фабриката на Tesla на площ от 300 хектара в малкия град Грюнхайде, което означава, че тя все още е напът да започне производството на 10 хил. автомобила на седмица от юли 2021 г.

В други големи европейски страни положението е различно. Повечето италиански строителни обекти бяха принудително затворени на 21 март и макар че получиха разрешение да отворят отново на 4 май, под една трета от тях бяха готови да рестартират дейността си на пълен капацитет в съответствие с новите правила за безопасност, сочат данни на най-големия строителен профсъюз в страната, Fillea.

Повечето строителни обекти във Франция затвориха през март заради здравни съображения, въпреки че правителството ги призова да останат отворени. Някои по-малки обекти впоследствие отвориха врати, но допитване на Френската централна банка установи, че секторът е работил едва на 25% от пълния си капацитет през април и вероятно ще достигне почти 60% през май.

“Германия и други северни страни запазиха голяма част от строителството си отворено, а южните страни затвориха почти всичко“, казва Доменико Кампогранде, генерален директор на Европейската федерация на строителната индустрия. „От данните, които имаме, сега всичко се връща към нормалното, дори тези обекти, които бяха затворени, бързо възстановяват работата си“, допълва той.

Във Великобритания обаче жилищното строителство беше възобновено бавно едва този месец, след като строителните обекти останаха празни през март, а строителният сектор в Испания регистрира скок до около 70% от капацитета си, след като затвори за близо две седмици преди Великден.

Кампогранде предупреди, че дори строителните обекти отново да отворят врати, перспективите за европейския строителен сектор са мрачни, като според прогнозите му той ще регистрира спад на дейността с 20 до 25% през 2020 г. и 2021 г., тъй като новите проекти ще пресъхнат както в държавния, така и в частния сектор.

Германските строителни компании вероятно няма да избягат от резкия спад. Бабиел казва, че асоциацията на строителната индустрия е поискала от правителството в Берлин да увеличи финансирането си за провинциите, които са отговорни за строителството на проекти като пътища, мостове и училища, но са регистрирали рязък спад на приходите от данъци и голям скок на разходите заради пандемията.

“Имаме все по-малко проекти в развитие. Най-малко 50% от германския строителен бизнес идва от публичния сектор. Всичко това ще се свие и може би ще спре. Това много ме тревожи. Ние сме жертвите на втората фаза от коронавируса“, казва Бабиел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
stefanstefanov
преди 3 години
Услуга стимулира Икономика!!!???=майко мила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още