IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: ЕЦБ продължава покупките на дълг въпреки решението от Карлсруе

Всяка една национална банка в еврозоната е независима и не може да приема инструкции от правителствата, посочи управителят на институцията

09:18 | 19.05.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард заяви, че регулаторът ще продължи с програата на институцията за покупка на облигации независимо от решението на Германския конституционен съд за законността на мярката.

„Изобщо не съм притеснена, нито за програмата, свързана с пандемията, нито за предишната програма, в рамките на което евросистемата купува облигации от 2015 г.“, заяви тя в интервю с европейски вестници, цитирана от Bloomberg. „Продължаваме да изпълняваме нашата цел за ценова стабилност“, допълни тя.

По-рано този месец Германският конституционен съд постанови, че програмата за покупка на облигации от 2015 г., която е закупила досега дълг на стойност 2,7 трлн. евро, може да не е пропорционална на риска от вредни странични ефекти и по тази причина да е незаконна. Съдът даде на ЕЦБ три месеца да оправдае решението си за предприемането на покупките, в противен случай Бундесбанк – която допринася за около една четвърт от покупките, ще трябва да напусне схемата.

По думите на Лагард ЕЦБ е готова да се противопостави на подобна възможност.

„Всички национални централни банки трябва да участват изцяло в приключването и изпълнението на паричната политика в еврозоната“, заяви тя. „Всяка една национална банка в еврозоната е независима и не може да приема инструкции от правителствата. Това е заложено в договора“ за функционирането на ЕС, допълни Лагард.

Програмата на ЕЦБ за извънредни покупки на облигации бе обявена през март и в рамките й трябва да бъде купен дълг на стойност 750 млрд. евро през тази година, като е ограничавана от значително по-малко рестрикции от по-старата програма. Според икономисти обаче тя ще трябва да бъде разширена, като това може да стане още на следващата среща на ръководството на банката на 4 юни.

Лагард обаче отказа да каже колко вероятно е това.

„Ние бяхме много ясни и продължаваме да сме много ясни – няма да се колебаем да коригираме размера, продължителността или състава на програмата, колкото е необходимо“, каза Лагард и допълни, че „няма психологически пречки“ пред действията на банката.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
dikens15
преди 3 години
Френската баба би трябвало да знае, че съдът не е част от правителството!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
korn
преди 3 години
ЕЦБ ще оправи ситуацията, както винаги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още