IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът разкри слабостите на руската здравна система

Инвестициите в нея едва ли ще бъдат приоритет на фона на най-тежката рецесия от края на съветския период

10:45 | 20.05.20 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Модерните болници в Русия са съсредоточени в Москва. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Модерните болници в Русия са съсредоточени в Москва. Снимка: Bloomberg

Владимир Путин стана свидетел на неприятна ескалация на епидемията от коронавирус в страната му. От само шепа случаи на Covid-19 в началото на март Русия вече има над 290 000, като по нови инфекции се нарежда на второ място след САЩ - страна с повече от два пъти повече население, пише Клара Ферейра Маркес за Bloomberg.

Малко правителства постигнаха успех в управлението на епидемията. Бързото разпространение на болестта обаче разкри слабостите на руската здравна система, която страда от слабо финансиране, недовършени реформи, които пренебрегват голяма част от страната, и неправилен опит за замяна на вноса на лекарства и медицинско оборудване с местно производство - поне докато два респиратора не се запалиха, убивайки пациенти. Не помага и авторитарният режим, който не харесва лошите новини и сее дезинформация. 

Историята тук е от значение. През съветския период здравеопазването беше безплатно за всеки, но никога не бе приоритет. Качеството беше посредствено, като услугата беше неефективна, а липсата на пари - пословична. Изкривените стимули доведоха до бум на болнични легла и прекомерно дълъг престой на пациентите. Лекарите, повечето от които жени, бяха силно недоплатени и възприемани като държавни служители с нисък статус.

С притока на пари от петрол Путин се залови да реформира системата. Поредица от програми през годините имаха за цел да оптимизират услугата, да добавят лекари в първичната помощ и да подобрят заплащането и обучението. На фона на свиването на населението на Русия, което започна да тревожи националиста Путин, се акцентираше върху подобряване здравето на новородените и ограничаване на ранната смъртност, до голяма степен чрез борба със сърдечно-съдовите заболявания, злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето.

Всичко това бе рационално, твърди Джуди Туиг, професор от Вирджинския университет, която изучава постсъветската здравна реформа. Смертността наистина спадна. За съжаление, както посочва Туиг, много от реформите не бяха проведени по план. Макар че бяха  премахнати клиниките с лошо качество, а броят на болниците бе намален наполовина между 2000 и 2015 г., не винаги се предлагаше алтернатива, а първичната помощ остана слаба. Междувременно закупуването на нови технологии породи корупция. Според анализ на Bloomberg от 2018 г. Русия все още има една от най-неефективните здравни системи в света. Само САЩ, Азербайджан и България са по-зле.

Коронавирусната криза е напомняне за човешката цена на тези грешки от миналото.

Очевидно е, че първата отбранителна линия на Русия не издържа. Правителството видя международната заплаха и побърза да затвори границата с Китай през януари, но далеч по-бавно оцени вътрешния риск от заразяване. То отричаше очевидния проблем с ескалацията на случаите твърде дълго - не на последно място защото лекарите и местните власти не искаха да излъчват лоши новини. Москва разпространи дезинформации за усилията на други държави срещу коронавируса, но обърна твърде малко внимание на вътрешния фронт. Ако бе по-осторожна, Русия можеше да овладее проблема въпреки ранните тестове за Covid-19, които дадоха твърде много фалшиви негативни резултати.

Последна актуализация: 23:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Смъртността от ловид им е сделана във фейк отчети, щото някак си е разделена от смъртността от пневмонии.Самите руснаци казват, че това е статистика за ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
Здравната им система е толкова скапана, че смъртността от - е под 1%. А може би това се дължи на легендарната коравост на руснаците?И данните, които подава Русия НЕ са изкривени. Просто руските доктори не могат да проумеят с тъпите си кратуни, че четирите предхождащи инсулта или ракът в термален стадий, са съпътстващи заболявания на К 19, а не обратното !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
serafima
преди 3 години
Хубавото е, че ни сме СУПЕР! Нашата здравна система е ненадмината в света! Да живей този, на когото случихме да ни управлява! Да му мислят руснаците - нищо че САЩ са далече по-зле от тях, но нека заклеймяваме ВСИЧКО руско.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
Zlato
преди 3 години
Няма спор по това. Ако вземем предвид и обичта на шефа им, Mini Mike, към Тръмп мисля, че оценката им за американската система е висока. Можеше САЩ да са след България :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
penman
преди 3 години
Bloomberg разбират от здравни системи и медицина колкото *** от кладенчова вода, така че тези класации са онанизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
Zlato
преди 3 години
Ето го линка, ама не ти препоръчвам да влизаш, да не хванеш предтравматично разстройство. Новините там са все едно 60% от целия свят вече е умрял, а ние сме живото доказателство, че това още не е вярно :)According to a 2018 Bloomberg analysis, Russia still has one of the worlds most inefficient health systems. Only the U.S., Azerbaijan and Bulgaria are worse.How Putin's Russia Bungled the Pandemichttps://***.bloomberg.com/opinion/articles/2020-05-19/how-vladimir-putin-s-russia-bungled-the-coronavirus
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 3 години
това беше супер странно ... не е лошо да бяха сложили линк към оригинала, щото некак си не им вервам :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
Модерните болници в Русия са съсредоточени в Москва. Снимка: Bloomberg------------------------------------------------------------------добре къде да са съсредоточени у Сибир при белите мечки дет в 100км. радиус нема кой те напсувa ли ко ?? У нас как е, кат ти стане нещо сериозно и треа в София иначе мреш .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
Hahoto
преди 3 години
"Според анализ на Bloomberg от 2018 г. Русия все още има една от най-неефективните здравни системи в света. Само САЩ, Азербайджан и България са по-зле." - това трябваше да изведат в заглавие, нали Стояне!? :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още