IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа рискува да изостане значително от САЩ и Китай заради коронавируса

Европейската конкурентоспособност може да пострада, твърди главният изпълнителен директор на Siemens Джо Кезер

22:15 | 19.05.20 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg

Коронавирусната пандемия може да нанесе щети върху европейската конкурентоспобност, като ускори икономическата доминация на Съединените щати и Китай, предупреди главният изпълнителен директор на Siemens Джо Кезер, цитиран от Ройтерс.

Европейският съюз се нуждае от обща икономическа политика, ако не иска да бъде притиснат от двата гиганта, коментира Кезер.

„Възможно е САЩ и Китай да излязат по-силни от кризата с коронавируса“, твърди той.

„Съединените щати са дом на големи технологични и и дигитални компании“, коментира Кезер, визирайки големия вътрешен пазар на страната и все по-голямата важност на дигитализираните индустрии.

Китай, първата страна, която беше засегната от Covid-19, сега има времево предимство от няколко месеца пред други страни в рестартирането на икономиката според Кезер.

„Китайските компании вече работят по големи проекти, докато ние все още обсъждаме как прекъснатите вериги на доставките да бъдат възстановени“, допълва той.

Голяма част от китайската индустрия, като автомобилния сектор, се върна на работа до нивата от края на 2019 г., а вътрешните продажби са насърчени от разходите за инфраструктура и икономическите стимули.

„Вече можем да видим това в инфраструктурният сектор, с електроцентрали и други големи проекти Китай попълва празнините в международен мащаб“, твърди Кезер.

По думите му, като голям износител, Германия в частност може да бъде засегната от скъсването на връзки между САЩ и Китай. Според Кезер има опасност от локализация на създаването на стойност, ако Вашингтон и Пекин настояват за местно производство – нещо, към което компании като Siemens ще трябва да се адаптират, като разделят бизнеса си.

Това означава да загубим работни места и създаване на стойност в Германия, допълва той.

Европа все още може да бъде третият основен играч заедно с двата гиганта, твърди Кезер, но ще трябва радикално да се фокусира върху иновациите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
Valentin13
преди 3 години
и двете дестинации са добри лично съм ги пробвал и то дълго време. така че Европа попада в опасна зона на чиновническо правление и ще се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
Всички компании ще си изнесат производството от Европа, докато тук на власт са екотерористите !!! Не съм забравил как предложих Daimler и BMW да преместят седалището си и всички свои юридически регистрации извън ЕС, за да се спасят от терорът и рекетът на откачените последователи на дeбилчето тунбергова. Европа е заплашена да се превърне в новият Трети свят, това е истината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Valentin13
преди 3 години
Кезер да си върне заводите на Сименс в Европа и проблема ще приключи. той обаче иска другите да дадат, а Сименс не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
Hahoto
преди 3 години
С тези "лидери" в ЕС толкова! Китай и САЩ се борят за всяка педя бизнес, Европа ще спасява планетата със Зелена сделка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още