IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SoftBank планира да продаде 5% от японския си телеком

Компанията се нуждае от парите за програмата за обратно изкупуване на акции

14:50 | 21.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

SoftBank Group обяви, че планира да продаде 5% от своя телеком SoftBank Corp., който в момента е на стойност 3,1 млрд. долара. Това е част от програмата на групата за набиране на 41 млрд. долара чрез продажбата на активи, предава Ройтерс.

Продажбата на 240 млн. акции на все още неопределена цена трябва да приключи на 26 май и ще остави SoftBank Group с 62,1% дял в третия по големина телекомуникационен оператор в Япония.

Акциите на SoftBank завършиха търговията с 0,8% понижение на цената преди обявяването на новината за продажбата.

SoftBank се нуждае от средства за своята рекордна програма за обратно изкупуване на акции, която има за цел да подкрепи стойността на книжата, ползвани от главния изпълнителен директор Масайоши Сон като обезпечение по заеми, тъй като технологичните инвестиции на компанията не се представят особено добре напоследък.

В момента SoftBank води преговори за набирането на 20 млрд.долара чрез продажбата на част от дела ѝ в T-Mobile US, писа по-рано тази седмица Wall Street Journal.

Освен това конгломератът обяви в понеделник, че планира да набере 1,25 трлн. йени, като монетизира част от дела си в китайския гигант Alibaba Group Holding чрез деривативни договори.

Тази година SoftBank отчете рекордна годишна оперативна загуба, след като инвестициите на нейния Vision Fund, който е на стойност 100 млрд. долара, показват лоши резултати. Сон е принуден да продава основни активи от портфолиото си, за да поддържа счетоводния баланс и да си върне инвеститорското доверие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още