IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei: Операционната ни система може да се конкурира с тези на Google и Apple

Анализатори обаче смятат, че това не е толкова лесно постижимо

16:48 | 21.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Vanden Vijngaert/Bloomberg&nbsp;</em></p>

Снимка: Vanden Vijngaert/Bloomberg 

Един от високопоставените директори на Huawei заяви, че мобилната операционна система на компанията може да се конкурира с тези на Google и Apple, но анализатори твърдят пред CNBC, че това може да е трудно за постигане, особено на пазарите отвъд Китай, където американските технологични гиганти вече имат стабилна основа.

„Huawei е в позиция да предложи една екосистема, която отговаря на тези на Google и Apple“, коментира вицепрезидентът на потребителските облачни услуги на Huawei Ерик Тан. „Уверени сме, че един от топ разработчиците на екосистеми в света“, посочи той.

Тан визира собствената операционна система на компанията, наречена HarmonyOS, която беше пусната през август.

Това се случи, след като китайският гигант в производството на телекомуникационно оборудване беше поставен в черния търговски списък на Съединените щати.

Смартфоните на Huawei разчитаха на операционната система на Google – Android, в продължение на много години. Но решениетона Вашингтон ограничи достъпа на компанията до американски технологии, а това означава, че тя повече не може да ползва лицензиран софтуер Android на своите телефони.

В отговор Huawei пусна своята операционна система същата година.

Във вторник директор на Huawei говори за HarmonyOS, посочвайки нейните възможности за работа на множество устройства, а не само на смартфони, което може да се окаже привлекателно за разработчиците, които искат да правят приложения, работещи на различен хардуер.

Мениджмънтът говори и за Huawei Mobile Services (HMS), колекция от различни приложения на Huawei – от карти до разплащания, които заменят тези, които вече не са ѝ достъпни от Google.

Заявлението, че екосистемата е също толкова добра, колкото тези на Google и Apple, е амбициозно, като се има предвид, че компанията пусна своята операционна система в глобален мащаб едва преди по-малко от година.

Но Тан подкрепи коментарите си, като разкри, че към края на март Huawei е имала 1,4 млн. разработчици, или със 115% повече спрямо края на първото тримесечие на 2019 г.

В Китай, където Huawei е най-големият позводител на смартфони по пазарен дял, липсата на достъп до услугите на Google не е голям проблем. Това е така, защото услугите на Google, като търсачката, са блокирани в страната, а потребителите не могат да ги ползват. Това означава, че HarmonyOS има шанс да постигне голям успех на вътрешния си пазар.

Но на международните пазари това може да се окаже далеч по-трудно.

„За Huawei няма да е лесно да създаде библиотека с дебютиращи приложения извън Китай, тъй като много от тях разчитат на Google за неща като управление на дигиталните права, разплащания и услуги за известяване“, коментира Браян Ма, вицепрезидент устройства в IDC.

Huawei не е открита веднага за коментар по въпроса, пише CNBC.

 Нийл Шах, директор проучвания в Counterpoint Research, определи броя на приложенията в платформата на като „ограничен“ и подчертава, че Huawei все още не разполага с някои ключови предложения.

„Извън Китай ще бъде трудно, защото повечето ключови приложения идват от големи американски разработчици – Netflix, Facebook (Instagram, WhatsApp), Google и т.н., които очевидно са забранени за работа при Huawei”, посочва още Шах.

Редица големи приложения, които са важни на международните пазари, не присъстват в магазина за приложения на Huawei, наречен AppGallery. Потребителите не могат да свалят нито едно от приложенията на Google или от тези на Facebook. Netflix и Spotify също не са достъпни.

И все пак Huawei разполага с Amazon Shopping, както и с приложението за споделяне на видео TikTok, което е собственост на китайската фирма ByteDance и стана особено популярно напоследък.

Huawei изрази желанието си да има приложенията на Google в своята AppGallery. Но това ще бъде предизвикателство, твърди Ма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още