IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът на ЕС принуди Унгария да премахне граничните транзитни зони за мигранти

Четирима търсещи убежище са спечелили дело срещу страната

17:20 | 21.05.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Оградата на сръбско-унгарската граница. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Оградата на сръбско-унгарската граница. Снимка: архив Ройтерс

Заради решение на Европейския съд Унгария започна да премахва граничните транзитни зони, в които задържа търсещи убежище, докато властите разглеждат молбите им, предава Ройтерс.

Съдът счита практиката за незаконна, допълва информационната агенция.

Върховният съд на Европейския съюз (ЕС) реши миналия четвъртък, че четирима търсещи убежище, заседнали в транзитна зона на унгарско-сръбската граница, са били на практика ефективно задържани и местният съд трябва да ги освободи незабавно.

"Унгарското правителство не е съгласно с решението. Считаме го за риск по отношение на европейската сигурност, но като държава членка на ЕС ние ще се придържаме към всички съдебни решения", коментира Гергели Гуляс, началник на кабинета на премиера Виктор Орбан.

Искът е подаден от двама граждани на Афганистан и двама ирански граждани, които са пристигнали в Унгария от Сърбия в края на 2018 г. и началото на 2019 г. и са поискали убежище от унгарската транзитна зона Рьоске на сръбско-унгарската граница.

Задържаните е трябвало да бъдат прехвърлени незабавно към други съоръжения за настаняване на бежанци.

Още 280 души от транзитните зони ще бъдат преместени в център за търсещи убежище.

След като транзитните зони бъдат премахнати, исканията за убежище могат да бъдат подадени само в унгарски посолства и консулства, посочват от правителството на Унгария. Говорителят на правителството Золтан Ковач написа в блог пост, че заявленията ще трябва да бъдат подадени в съседни страни.

По време на пика на миграционната криза през 2015 г. Орбан ефективно затвори южната граница на Унгария, след като страната се превърна в транзитен маршрут за стотици хиляди мигранти, тръгнали през Балканите към Западна Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 3 години
Тоест т.нар. "съд" на ЕС извършва пряко посегателство срещу националния суверенитет на Унгария !!! Кое е незаконно - една свободна страна да пази границите си ли? Какъв точно "бежанец" е например тоя от Иран - от какво бяга - в Иран има ли война?Разбирате ли защо - в името на Европа, ЕС трябва да бъде унищожен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още