IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IBM съкращава необявен брой служители

Компанията заяви, че това ще я направи по-гъвкава

10:20 | 22.05.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

International Business Machines (IBM) съкращава необявен брой работни места в рамките на първия такъв голям ход под ръководството на новия главен изпълнителен директор Арвинд Кришна, който се опитва да възстанови растежа на компанията, пише Wall Street Journal.

Американската компания заяви, че съкращенията имат за цел да я направят по-гъвкава, но се случват в момент, в който икономиката се забавя заради пандемията на коронавируса, което накара много от клиентите на IBM да забавят инвестициите и да изчакат с големите софтуерни сделки.

Технологичният гигант не разкрива колко работни места ще бъдат загубени. Източник, запознат с плановете на компанията, твърди, че ще обхванат няколко хиляди души. IBM имаше около 352 600 служители към края на миналата година, сочат документи, които подаде през януари към регулаторите.

Съкращенията допълват към загубените работни места в технологичната индустрия, докато фирмите в нея се борят с последиците от новия коронавирус. Hewlett Packard Enterprise обяви в четвъртък голяма програма за съкращаване на разходите, която включва намаляване на заплати и замразяване на процеса по наемане на кадри.

Но проблемите с растежа на IBM са отпреди пандемията на Covid-19. Цената на акциите ѝ почти без промяна спрямо 10 години по-рано – период, в който акциите на технологичните компании записаха ръстове. Книжата на Big Blue, както още наричат IBM, понижиха стойността си с над 20% през последните три месеца.

Арвинд Кришна пое ръководството на IBM миналия месец, като се изправи директно пред две големи предизвикателства – да се справи с ефекта от пандемията и да преориентира компанията, която през последните няколко години страда от спад на приходите и слаба цена на акциите. Той оттегли годишната прогноза, по-малко от месец, след като застана начело на компанията, и обяви, че това е било „трудно решение“.

В интервю за Wall Street Journal по-рано този месец, Кришна посочи, че не знае колко дълго ще продължи икономическият спад и отказа да даде прогноза дали компанията ще съкрати работници и ще пуска други в неплатен отпуск.

Съкращенията, за които по-рано писа и Bloomberg News, засягат няколко звена на IBM, включително подразделението за глобални технологични услуги, което предлага ИТ аутсорсинг. Миналия месец компанията заяви, че е платила 900 млн. долара такса, най-вече за да покрие разходите за преструктурирането му.

През януари IBM подсказа, че планира промени в това звено, за да увеличи конкурентоспособността му. Тези ходове трябва да спестят 2 млрд. долара годишно, обяви главният финансов директор Джеймс Кавано, допълвайки, че още преструктуриране е вероятно ще бъде направено през текущото тримесечие.

Други части от IBM са засегнати от последните новини, твърди служител, допълващ, че става дума за звеното за изкуствен интелект Watson. То беше приоритет за предшественика на Кришна – Джини Ромети, но не даде достатъчно добри резултати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
nikiangel
преди 3 години
Уверено вървят по стъпките на HP :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още