IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай изостави целта за икономически растеж за първи път от десетилетия

Пекин планира да издаде до 4,75 трлн. юана облигации, за да компенсира щетите, причинени от пандемията и да поддържа икономическо равновесие, заяви Ли Къцян

10:49 | 22.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Lucille Liu/Bloomberg</em></p>

Снимка: Lucille Liu/Bloomberg

Китайският премиер Ли Къцян не обяви нова цел за икономически растеж за тази година за първи път от три десетилетия. По този начин най-силната икономика в Азия реши да се фокусира върху заздравяването на страната от щетите, причинени от коронавируса, задавайки мрачен тон на тазгодишната сесия на Общокитайския конгрес на Китайската комунистическа партия, съобщава Nikkei Asia Review.

Представянето на доклада за работата на Ли Къцян бележи първия път, когато Китай не си поставя цел за брутния вътрешен продукт (БВП), откакто правителството започна да публикува подобни цели през 1990 г., информира Ройтерс.

Китайският премиер заяви, че правителството предвижда бюджетният дефицит на страната да нарасне до над 3,6% от БВП, спрямо 2,8% за последната година.

Икономиката се сви с 6,8% през първото тримесечие спрямо година по-рано - първото свиване от десетилетия, тъй като огнището на новия коронавирус, започнал в централния китайски град Ухан, парализира производството и удари разходите. 

„Не сме си поставили конкретна цел за икономически растеж за годината, най-вече защото световната епидемична ситуация и икономическата и търговската ситуация са много несигурни и развитието на Китай е изправено пред някои непредвидими фактори“, каза Ли Къцян в началото на заседанието на парламента.

Той заяви, че Пекин планира да издаде до 4,75 трлн. юана (668,17 млрд. долара) държавни облигации, за да компенсира щетите, причинени от пандемията и да поддържа икономическото развитие и социалната стабилност, тъй като страната работи за възстановяване след седмици на блокиране за ограничаване на заразата.

Китай също така ще емитира 1 трилион юана в специални съкровищни облигации за първи път тази година.

Вътрешното потребление, инвестициите и износът намаляват, а натискът върху заетостта нараства значително, докато финансовите рискове също се увеличават, предупреди премиерът.

Китай обикновено оповестява годишната си икономическа цел в работния доклад на премиера. Отказът от годишната цел за растеж изглежда потвърждава признанието на ръководството, че то може да не е в състояние да постигне дългогодишна цел за удвояване на реалния БВП между 2010 г. и 2020 г.

Държавните медии обаче съобщиха по-рано днес, че официалните дългосрочни цели за развитие за тази година остават непокътнати. Преди пандемията изглеждаше, че Китай има значителен шанс да достигне целта за БВП.

Преди Националния конгрес - седмичното заседание на парламента, водещите китайски лидери обещаха да засилят стимулите за укрепване на разрушената от вируси икономика на фона на нарастващите притеснения, че загубата на работни места може да застраши социалната стабилност.

Забавянето на китайския икономически растеж се ускори през последните две години на фона на търговската война със САЩ, след което се превърна в действително свиване през първото тримесечие на тази година заради наложеното национално блокиранет за овладяване на заразата.

Някои икономисти прогнозират, че ръстът на БВП може да бъде отрицателен за годината като цяло. Възстановяването се забавя, тъй като разпространението на пандемията потисна търсенето в отвъд граница за много китайски износни стоки и прекъсна търговските транспортни връзки.

Докладът на Ли не предлага „нещо прекалено необичайно“, казва Ни Вен, икономист от базирания в Шанхай Hwabao Trust, „засилвайки мненията, че Китай няма да прибягва до масови стимули, на които залагат някои пазарни играчи“.

Ние очаква ръстът на БВП да се забави рязко тази година до около 2%,или 3%, спрямо миналогодишните 6,1%.

Луи Куийс от Oxford Economics в Хонконг заяви, че Пекин се тревожи за прекомерен дълг и финансова нестабилност, но че „значителната обща цел на фискалния дефицит на Ли показва значителна подкрепа на политиката за вътрешното възстановяване, което очакваме да продължи въпреки предизвикателния външен фон“.

Облигациите на местните власти могат да се използват главно за финансиране на инфраструктурни проекти, докато специални съкровищни ​​облигации могат да се използват за подкрепа на фирми и региони, засегнати от огнището.

Китай е определил квота от 2,29 трилиона юана в специалните облигации на местната власт през 2020 г. Местните власти също са издали 1,2 трилиона юана в специални облигации през първите четири месеца, според финансовото министерство.

Китай ще преведе 2 трилиона юана средства, събрани от по-големия бюджетен дефицит до 2020 г. и специални антикоронавирусни съкровищни облигации на местните власти, заяви Ли.

Тази година сесията на Конгреса на Китайската комунистическа партия първоначално беше планирана да започне на 5 март, но беше отложена заради пандемията. Делегатите ще обсъдят през следващите седем дни въпроси като националния бюджет, мерките за икономически стимули, новия граждански кодекс, закона за националната сигурност за Хонконг и първите всеобхватни закони на страната, уреждащи защитата на неприкосновеността на личния живот, развода и сексуалния тормоз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още