IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аржентина готви промяна на предложението си към кредиторите за дълга

Страната още днес може да изпадне в дефолт, тъй като изтича 30-дневният гратисен период за плащане по облигации за около 500 млн. долара

11:38 | 22.05.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Erica Canepa/Bloomberg</em></p>

Снимка: Erica Canepa/Bloomberg

Аржентина планира да промени предложението си към кредиторите за преструктуриране на външния си дълг в размер на 65 млрд. долара, заяви министърът на икономиката на южноамериканската страна Мартин Гузман пред Ройтерс.

Преговорите, които се намират в начален етап, са от ключово значение за Аржентина, която цели да предотврати пореден дефолт, който може да доведе до изключване на страната от международните капиталови пазари на фона на големите щети, които ѝ нанася пандемията от коронавирус.

В четвъртък правителството удължи срока за разговори до 2 юни, след като първоначалната оферта за преструктуриране не успя да получи достатъчно силна подкрепа. Очаква се също страната да пропусне плащанията по облигации, дължими в петък (21 май). 

Гузман заяви, че удължаването на срока ще даде време на правителството да преразгледа сделката въз основа на дискусии с кредитори, които той очаква да се състоят през следващите дни.

„Планираме да внесем изменения с цел постигане на устойчива сделка с нашите кредитори“, изтъкна икономическият министър. „Забавихме офертата, за да можем да спечелим известно време да направим тези изменения и те ще бъдат определени в процеса на преговори през следващите дни“, добави още той.

През последния месец правителството и кредиторите си размениха предложения, като двете страни наскоро сигнализираха за готовност да намерят обща позиция и да избегнат хаос.

Аржентина се стреми да затвори последната страница на своята дълга история с изпадане в несъстоятелност, след като дефолтът от 2001 г., определян от мнозина като „най-скъпият банкрут на всички времена“,  доведе до тежки размирици в страната, смяна на президенти и отказване на връзката с долара, което обезцени песото с 65%.

Страната може да влезе в деветия суверенен дефолт по подразбиране в петък, когато изтича 30-дневният гратисен период за плащане по облигации на стойност около 500 млн. долара. Гузман отказа да коментира дали правителството ще извърши плащането.

Той заяви, че има „нарастващо взаимно разбирателство" с кредиторите, макар да има още работа.

„Пред нас има още път, който трябва да извървим, но всички страни са на масата, опитвайки се да намерят решение", изтъкна министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 3 години
требва да уточниш коя е тая една държава, мач с мач не си приличат... при едни нищо не случва, при други.. жан виденов :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
Lucifer
преди 3 години
Питай Жан Виденов, той го каза 1996г
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
Petar2015
преди 3 години
Какво ще стане ако една държава каже на кредиторите си "няма да ви върна парите"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още