IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле: Ако Европа иска да има шанс, трябва да покаже, че може да действа

Бившият германски финансов министър се обяви в подкрепа на предложението за европейски спасителен план, включващ общ дълг

09:41 | 25.05.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Бившият германски финансов министър Волфганг Шойбле застана зад предложената програма за икономическо възстановяване на Европейския съюз в размер на 500 млрд. евро. С това той прибавя ключов глас на подкрепа за сделката, както и в по-общия дебат за фискалните политики на блока.

Шойбле, председател на долната камара на германския парламент и влиятелно име в германските управляващи кръгове, заяви, че се готви да играе роля при евентуалното приемане на закона в Бундестага

„Сега имаме нова ситуация“, коментира Шойбле за Welt am Sonntag. „Ако Европа иска да има каквито и да е било шансове, трябва сега да покаже солидарност и да демонстрира, че е способна да действа. Германия има огромен интерес да види Европа отново на крака“, допълни той.

77-годишният политик често е определян за архитект на германската политика за балансиран бюджет след дълговата криза от края на миналото десетилетие. Той, както и канцлерът Ангела Меркел, също така са известни с противопоставянето си на идеята за издаването на общ европейски дълг – предложение, които отново се появи в Италия и някои други страни в разгара на коронавирусната криза.

След като Меркел и нейният френски колега Еманюел Макрон се обявиха в подкрепа на спасителния пакет от 500 млрд. евро, който предвижда и издаването на общ европейски дълг, четири страни от блока – Австрия, Дания, Швеция и Холандия, призоваха за ограничения на неговия обхват и продължителност.

Шойбле заяви, че „до голяма степен подкрепя“ плана. На въпрос дали той представлява морална опасност финансистът допълни, че това не би трябвало да бъде притеснение.

„Не, тъй като държавите членки не получават пари, с които могат да правят каквото си искат“, посочи той пред Welt am Sonntag. „По-скоро ще има програми на Европейската комисия и трябва да се упражнява стриктен контрол за това дали парите се използват правилно“, допълни той.

Въпреки че досега някои високопоставени депутати от партията на канцлера Християндемократичен съюз (ХДС) подкрепиха идеята за спасителния план, то сред избирателите й полека се надига недоволство и позицията на Шойбле може да помогне за смекчаване на тези настроения.

„Ние не правим взаимен общ дълг“, заяви той. „По-скоро идеята е, че Европейската комисия придвижва напред икономическото възстановяване на Европа“, допълва Шойбле.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
serafima
преди 3 години
"Ако Европа иска да има шанс, трябва да покаже, че може да действа" - да, прав е, но зависи КАК да действа и според Шойбле това е начинът, който предлагат Меркел и Макрон. Човекът се чувства длъжен (или са го помолили да направи това) да ги подкрепи. Защитава тезата с общи думи, но не казва същината на въпроса.Ако Европа иска да има каквито и да е било шансове, трябва сега да покаже солидарност и да демонстрира, че е способна да действа. Германия има огромен интерес да види Европа отново на крака, допълни той. Какво не казва? Подсказва го, като подчертава интереса на Германия. И защо тези няколко държави веднага реагираха, а предстои и други да го направят?"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още