IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК иска да пребори кризата със 750 млрд. евро и историческо задлъжняване

Средствата ще бъдат набрани от пазарите при по-тясна финансова интеграция и ще се връщат от следващите бюджети в периода 2028-2058 г.

16:21 | 27.05.20 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен по време на представянето на плана за възстановяване в Европейския парламент. <em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен по време на представянето на плана за възстановяване в Европейския парламент. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

За Урсула фон дер Лайен това вероятно е най-важният ден в годината, може би дори за целия ѝ мандат. Това, което председателят на Европейската комисия обяви в сряда в Европейския парламент, досега не се е случвало в историята на Европейския съюз. За първи път съюзът възнамерява да поеме огромен дълг, за да се справи с икономическите последици от коронавируса. 

Европейски облигации на обща стойност 750 млрд. евро ще бъдат емитирани за финансирането на програмата за възстановяване от коронавирусната криза  - Next Generation EU в рамките на бюджета за следващия програмен период (2021-2027 г.). Той ще предоставя помощ на държавите членки – безвъзмездно и като кредит, по три стълба.

Други 250 милиарда евро трябва да бъдат изплатени като заеми на най-засегнатите държави и компании.  Ръководителят на комисията ще представи плана по-късно следобед в Европейския парламент.

Инструментът и бюджетът на ЕС за следващия период ще достигнат общо 1,85 трлн. евро, съобщават от ЕК.

Средствата за плана за възстановяване на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен ще дойдат от пазарите при по-тясна финансова интеграция, става ясно от съобщението. „Next Generation EU ще набере пари чрез временно вдигане на тавана на собствените ресурси до 2% от брутния национален доход на ЕС, което позволява на Комисията да използва силния си кредитен рейтинг, за да заеме 750 млрд. евро на финансовите пазари“, се посочва в съобщението на Комисията.

Това допълнително финансиране ще бъде насочено чрез програми на ЕС и ще се изплати за дълъг период от време от следващите бюджети на блока в периода 2028 – 2058 г., посочва още комисията.

Комисията предлага и да се измени настоящата многогодишна финансова рамка за 2014-2020 г., за да се осигурят допълнителни 11,5 млрд. евро финансиране, налични още през 2020 г.

ЕК призовава за постигане на политическо споразумение за предложения план до юли, за да се внесе „нова динамика във възстановяването и да се осигури мощен инструмент за изправянето на икономиката на крака и за изграждане на бъдещето“.

Планът представлява сложна конструкция, а правните текстове и работни документи на Европейската комисия обхващат общо над 2000 страници. Ето най-важните въпроси и отговори:

Трите стълба на плана Next Generation EU

Бюджетът на инструмента за възстановяване от 750 млрд. евро ще се основава на три основни стълба:  подкрепа за инвестиции и реформи, стимулиране на частните инвестиции и укрепване на здравната сигурност на ЕС.

По първия стълб – подкрепа за инвестиции и реформи, се предвижда бюджет от 560 млрд. евро. Този инструмент ще е вграден в Европейския семестър. От бюджета 310 млрд. евро ще бъдат разпределени като безвъзмездна помощ, а 250 млрд. евро ще се отпуснат като заеми.

Последна актуализация: 09:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Щом подлежи на дискусия,работата е ясна.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
Shadow1
преди 3 години
Много добре, аз подкрепя дългът, харесва ми идеята, ще помогне. Притеснява ме обаче че е твърде регулирана икономиката на ЕС. Твърде много изисквания, условия, неконкурентна е на останалите. Трябва да се откажат от част от екологичните мерки и като цяло да поддържат регулаторни условия за бизнеса сравними с тези в САЩ и Китай. Наред с това и по-тясно интегриране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
не е малоумие , за туй са поставени на тия постове ... даже и нашия Винету ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
realista
преди 3 години
След 10 години като дойде следващата криза и пак нов дълг. След всяка криза някои страни излизат все по задлъжнели. И до кога така? Това е малоумие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
ти как смяташ , дали ще ги похарчат правилно ?! И въобще какво спасение е това, да се правят тия безумни дългове ... а може би точно туй е задачата която са спуснали на Урсулата "отгоре" .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
korn
преди 3 години
Няма как, трябва да се действа. Хората се умориха от годините на строги икономии и стабилност. Въпроса е парите да бъдат похарчени правилно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
CGY
преди 3 години
Тежко на следващите поколения европейци с толкова невежи, егоистични и популистки политици днес.Социализмът със симпатично лице ще рухне - по-късно, но по-тежко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още