IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Караниколов: Чрез „Държавна петролна компания“ ще привлечем нови играчи на пазара

Това ще доведе до по-добри цени и качество на горивата, категоричен е икономическият министър

09:40 | 28.05.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Ако държавата предостави допълнителни мощности при данъчните складове, това ще създаде предпоставка за привличане на нови играчи на пазара на горива, заяви в ефира на bTV министърът на икономиката Емил Караниколов по повод плана за създаване на „Държавна петролна компания“, която да оперира верига от бензиностанции и данъчни складове. 

„Това означава по-добри цени и по-високо качество на горивата“, изтъкна Караниколов.

„Държавна петролна компания“, която ще отговаря за акцизните складове, може да създаде търговско дружество, което ще е търговец по смисъла на закона и ще спазва всички установени правила, подчерта министърът.

„Поне два типа бензиностанции ще бъдат одобрени – малки и големи. Те ще бъдат изградени на различни места из страната“, посочи Караниколов.

Именно при държавните бензиностанции хората ще видят реалната стойност на горивата, заяви още той.

Министърът коментира и предложението за намаляване на ДДС за хотелиерите и ресторантьорите, като изтъкна, че одобрява тази мярка, но само ако е временна.

„Одобрявам такава мярка, защото секторът пострада много. Намираме се в извънредна ситуация, секторът беше спрял да работи и ще му е трудно да се възстанови. Ще видим какъв ще бъде ефектът. Те (хотелиерите и ресторантьорите) поеха ангажименти да изсветлят сектора и да повишат минималните заплати“, обясни Караниколов.

Той подчерта ангажиментите на България по „Зелената сделка“ на Европейската комисия, която ще предостави на страната ни 15 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 3 години
Вярваш ли си, г-н Каратози, пардон - Караниколов?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още