IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява след изненадващия скок в суровинните запаси на САЩ*

Търговците насочиха вниманието си и към изпълнението на договореностите в ОПЕК+ от страна на Русия

09:10 | 28.05.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Lauryn Ishak/Bloomberg</p>

Снимка: Lauryn Ishak/Bloomberg

Цените на петрола се понижават за втора поредна сесия в четвъртък, тъй като данните на Американския петролен институт показаха рязко и изненадващо натрупване на суровинни запаси в страната, заглушавайки надеждите за плавно възстановяване на търсенето, информира Ройтерс.

Спадът започна в сряда заради несигурността относно изпълнението на ангажимента за дълбоки съкращения на добива от страна на Русия преди срещата на Организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници. Представителите на страните, известни колективно като групата ОПЕК+, трябва да се срещнат на 9-и юни.

Международният бенчмарк Брент поевтинява с 1,47%, или 0,51 долара, до ниво от 34,23 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 31,82 долара за барел, което е понижение от 0,99 долара, или 3,02%.

„Изненадващото съвпадение между данните на Американския петролен институт и страховете, че Русия ще увеличи добива си, тежат над на цените на петрола“, казва Стивън Инес, главен стратег в AxiCorp.

„Както често се случва по време на подготовката за среща на ОПЕК +, акцентът е поставен категорично върху ангажираността на Русия и това е разбираемо, тъй като исторически тя е един от основните източници на противопоставяне в рамките на ОПЕК +“, коментира той.

Данните на Американския петролен институт показаха, че запасите от суров петрол в САЩ са се увеличили с 8,7 милиона барела през седмицата, завършила на 22-и май, в сравнение с очакванията на анализаторите за спад от 1,9 милиона барела.

Запасите от бензин са нараснали с 1,1 милиона барела, или повече от 10 пъти над очакваното, а запасите от дизелово гориво и отоплително масло са се увеличили с 6,9 милиона барела, или почти четири пъти повече от очакваното.

„Това само показва, че възстановяването на търсенето напредва, но все още не е достатъчно силно, за да бъде истински самоподдържащо се“, каза Лаклан Шоу от National Australia Bank.

От своя страна цената на златото бележи ръст от 0,38% до ниво от 1733,30 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 08:57ч.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Toranaga
преди 3 години
защо пък аз не съм изненадан??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още